Царевицата не е само вкусен летен деликатес. Части от нея, които обикновено изхвърляме – като царевичната коса, всъщност са изключително полезни. Те намират приложение както в кулинарията, така и в народната медицина. Ето защо не бива да ги подценяваме!

Царевичната коса за здраве

Може ли да се яде царевичната коса?

Да – царевичната коса е напълно ядлива и дори полезна! Тя има лек сладък вкус, който е характерен за младата царевица. Може да се използва в различни ястия:

  • Добавка към салати, печени картофи и супи

  • Декорация за летни блюда

  • Смляна на прах – за овкусяване на яйца, печени зеленчуци или дори смутита

Чай от царевична коса – ползи и приготвяне

Царевичната коса е натурален диуретик, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Чаят от нея:

  • Подпомага бъбречната функция

  • Помага при задържане на течности

  • Има пречистващ и противовъзпалителен ефект

Как да приготвите чай от царевична коса:

  1. Сложете 2 с.л. свежа или сушена царевична коса в 2 чаши вода.

  2. Кипнете, след което оставете на слаб огън за 10 минути.

  3. Покрийте и оставете да се запари за още 30 минути.

  4. Прецедете и пийте – топъл или охладен.

 Как да изсушим и съхраним царевичната коса?

  1. Разделете нишките и ги подредете на проветриво, сенчесто място.

  2. Оставете ги да изсъхнат (3–7 дни), докато станат хрупкави.

  3. Съхранявайте в стъклен буркан или хартиен плик – на сухо и хладно място.

  4. Можете да ги смелите на прах и използвате в готвенето.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK

Колко пари е склонен да даде българина за кочан царевица - вижте във видеото.