Царевицата не е само вкусен летен деликатес. Части от нея, които обикновено изхвърляме – като царевичната коса, всъщност са изключително полезни. Те намират приложение както в кулинарията, така и в народната медицина. Ето защо не бива да ги подценяваме!
Царевичната коса за здраве
Може ли да се яде царевичната коса?
Да – царевичната коса е напълно ядлива и дори полезна! Тя има лек сладък вкус, който е характерен за младата царевица. Може да се използва в различни ястия:
Добавка към салати, печени картофи и супи
Декорация за летни блюда
Смляна на прах – за овкусяване на яйца, печени зеленчуци или дори смутита
Чай от царевична коса – ползи и приготвяне
Царевичната коса е натурален диуретик, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Чаят от нея:
Подпомага бъбречната функция
Помага при задържане на течности
Има пречистващ и противовъзпалителен ефект
Как да приготвите чай от царевична коса:
Сложете 2 с.л. свежа или сушена царевична коса в 2 чаши вода.
Кипнете, след което оставете на слаб огън за 10 минути.
Покрийте и оставете да се запари за още 30 минути.
Прецедете и пийте – топъл или охладен.
Как да изсушим и съхраним царевичната коса?
Разделете нишките и ги подредете на проветриво, сенчесто място.
Оставете ги да изсъхнат (3–7 дни), докато станат хрупкави.
Съхранявайте в стъклен буркан или хартиен плик – на сухо и хладно място.
Можете да ги смелите на прах и използвате в готвенето.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK
Колко пари е склонен да даде българина за кочан царевица - вижте във видеото.