Сочните есенни плодове – крушите, задължително трябва да бъдат включени в ежедневното меню на всеки, който иска да си подобри нивата на кръвната захар. Не бива да се белят, защото в кората са някои от най-ценните вещества. Полифенолите, съдържащи се в крушите засилват чувствителността на клетките към инсулина, който извършва контрола на кръвната захар. Именно полифенолите предпазват от усложнения на захарния диабет тип 2, които засягат зрението, образуването на трофични язви на краката (диабетно стъпало) и увреждане на бъбреците.

Не се предизвикват алергии

Крушите са плод, който е лесно усвоим от организма. Подходящи са за захранване на бебетата и за хора с хранителна алергия. В крушите се съдържа естественият антихистамин кверцетин, който е полезен за страдащите от сенна хрема и хранителна алергия.

Поддържа се силата на сърцето

В една средно голяма круша се съдържат около 100 калории и 30 г въглехидрати, които лесно се усвояват от организма и се преодолява по-бързо умората. Богатото наличие на калий, от своя страна осигурява сърдечните съкращения по време на спортни усилия и при извършване на физическа работа.

Запазват се здрави костите 

Крушите са естествен източник на микроелемента бор, който е необходим за активността на мозъка. Също така той поддържа производството на хормони, сред които и на естроген. По този начин запазва здрави и плътни костите на жените без риск от остеопороза.

Продължава с укрепване на имунната система и облекчаване на махмурлука>>>

Облекчава се махмурлукът

Чаша фреш от круши или две изядени круши предпазва от махмурлук като е по-малка загубата на паметта и  незначителни оплакванията от светлобоязън и главоболие на следващата сутрин. Ензими в крушите затрудняват усвояването на алкохола. Крушовият сок е стара народна рецепта срещу последиците от препиване в Азия.

Укрепва се имунната защита

Сокът от круши премахва болките в  гърлото и намалява храчките. Този ефект е защото крушите съдържат антиоксиданта глутатион. Той има уникално предимство в борбата с негативното влияние на стресовите хормони чрез инхибиране на клетъчните мутагени и възпиране на опасни клетъчни нашественици, включително на бактериални или вирусни инфекции.  

Особено ценен е крушовият шейк в комбинация с банан, също много полезен плод.