Диетоложката Анастасия Тимошченко изброи пред "Известия" най-здравословните храни, които да консумираме в летните жеги.
Специалистът подчерта, че много важен през летните горещини е достатъчният прием на калий. Той помага за възстановяване на водно-електролитния баланс срещу прекомерната загуба на течности, когато човек се поти.
За целта тя препоръча да се консумират ядки, слънчогледови семки, домати, зеленолистни зеленчуци, зеле, както и горски и сушени плодове.
Тимошченко отбеляза, че водата помага за преодоляване на горещината и за попълване на недостига на течности в организма. Тя добави, че може да се пият и негазирани безалкохолни напитки без захар. В същото време лекарката посъветва да се ограничи консумацията на кафе.
Освен това диетологът призова да се консумират по-малко висококалорични храни. Тя подчерта, че човек трябва да се въздържа от пиене на алкохолни напитки през лятото, пише още БГНЕС.