Kогато бях съвсем малка, родителите ми отглеждаха странно изглеждаща кефирена ‘’гъба’’, която ‘’пиеше мляко’’ и ‘’правеше айрян’’. Уверяваха ме, че е ‘’много полезна’’, но чак след години научих защо, както и разбрах, че кефирът не е гъба, а е сложна колония от млечнокисели бактерии и дрожди, които накратко наричаме ‘’кефирени зърна’’. Кефирените зърна наподобяват розичка карфиол и са бели и нежни на пипане.

Кефирът е специалната напитка, която получаваме, когато използваме кефирени зърна за да ферментираме течност, обикновено мляко, кокосово мляко или вода. Традиционният кефир се приготвя от прясно мляко и е напитка по-рядка от киселото мляко, със специфичен сладко-кисел аромат и нежни мехурчета. Думата кефир идва от турската дума ‘’кеф’’ и се свързва с комфорта, и буквално големия ‘’кеф’’, който човек изпитва след като я изпие. Родината й е Кавказ, но е разпространена в цяла Азия и Европа. Приготвя се от всякакви млека: краве, козе, овче. Вариациите, приготвени от други течности са по-рядко срещани.

Чаша кефир съдържа цяла фабрика витамини, минерали и пробиотици, които се произвеждат буквално пред очите ви, след като поставите кефирената колония в прясно мляко. За ден, два то се заквасва и може да се насладите на една от най-силните пробиотични напитки в света. Освен полезните бактерии и дрожди, кефирът съдържа витамини от B – групата, калций, магнезий, фосфор, фолати и витамин К2. Белтъчините в кефира са много лесни за усвояване, а мазнините са чудесни за енергия, имунната и хормоналната система.

Защо са ви нужни пробиотици? Колонизирайки червата, те ви предпазват от болестотворни организми, поддържат баланса на чревната флора и защитават от алергии, хранителни непоносимости и автоимунни заболявания. Редовната консумация на кисело мляко също поддържа чревната флора, но в кефира се съдържат много повече видове пробиотици – докато киселото мляко обикновено има 4-6, в кефира могат да са 26-34 вида.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosВ напитката се съдържа специфична захар – кефиран, която е от особен интерес за учените със свойството си да успокоява алергичните реакции. Кефирът се използва за съпътстващо лечение на колит, гастрит и други храносмилателни смущения. Предполага се, че консумацията на кефир може да предпази от остеопороза заради комбинацията от белтъчини, калций и вит К2. В народната медицина, лапи с кефир се прилагат при бавно зарастване на рани и изгаряния.

Кефир можете да купите от магазин за здравословни храни, както и от специализираните руски магазини. За да се насладите изцяло на ценните му качества, най-добре е да си го приготвите в домашни условия. За целта ще ви е нужна кефирена колония, която често се нарича ‘’гъба’’, макар че това не е съвсем точно. Може да попитате приятели, тъй като много хора разполагат с кефир, а може и да потърсите и в интернет, където се продава на много места.

Повечето хора консумират по чаша кефир сутрин на гладно, но в периоди, в които искате да засилите организма, да ускорите детоксикацията или да подпомогнете храносмилането си, е добре да приемате по няколко чаши дневно. Смесете с плодове или пригответе шейкове, десерти и смутита, или го използвайте в традиционни рецепти - вместо кисело мляко.

Със съдействието на www.artofrealfood.com