Кафе или матча? Дебатът за това кое е по-добро и здравословно предизвиква много спорове в интернет. 

Търсенията на „кафе или матча“ са се увеличили с 50% в Google, така че се заехме да проучим фактите, тъй като почитателите на едната или другата напитка обикновено са страстни привърженици на своя избор.

Матча е вид японски зелен чай на прах, чиято популярност нараства в световен мащаб, докато кафето е една от най-често консумираните напитки в света.

Може би сте чували за обещаващите ползи за здравето от матча и се чудите как те се сравняват с доказаните ползи от кафето.

Продължете да четете, за да разберете какви са основните им разлики, предимства и недостатъци.

ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО ЗА ЗДРАВЕТО

Има много проучвания за предимствата на умерената консумация на кафе за здравето ни. 

Снимка: Canva

То е богато на антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали в организма, предпазвайки клетките от увреждане, като намалява риска от хронични заболявания. Кофеинът стимулира нервната система, което води до освобождаване на адреналин. Това повишава физическата активност и издръжливостта ни през деня.

Освен това подобрява паметта, бдителността и концентрацията. Той също така може да помогне за намаляване на риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, разказва специалистът по хранене Луси Милър.

Ако имате чести главоболия, може би е по-добре да го избягвате, защото предизвиква отделянето на адреналин, който може да доведе до чувство на тревожност и нервност. Това от своя страна може да увеличи нивата на стрес и кортизол, което води до повишаване на кръвната захар, допълва Луси Милър. 

Знаете ли, че кофеинът има период на полуразпад от приблизително пет часа, за да намалее наполовина нивото му в кръвта и след това още пет часа, за да намалее отново наполовина. Ето, защото специалистите препоръчват умерената му консумация в ранните часове на деня, а последното кафе трябва да изпием преди 15ч., ако искаме да се насладим на спокоен сън през нощта. 

ПОЛЗИТЕ ОТ МАТЧАТА ЗА ЗДРАВЕТО

Матчата стана много популярна последните няколко години, благодарение на хилядите инфлуенсъри в социалните мрежи, които издигнаха напитката на пиедестал, заради здравословните ѝ качества. 

Снимка: Canva

Матчата също съдържа кофеин, но в много по-ниски дози около 70 mg на чаша, което означава, че можете да консумираме повече количество или в по-късни моменти през деня, преди това да окаже вредно въздействие върху съня ни, разказва треньорът на знаменитости Люк Уортингтън.

Матчата е традиционен японски зелен чай на прах, който известна с множеството си здравословни ползи. Една от тях е огромното количество антиоксиданти, които съдържа,  особено на катехини, които помагат за борба със свободните радикали в тялото и подпомагат здравето на кожата.

Проучвания показват, че матчата може да ускорява метаболизма и да подпомага изгарянето на мазнини. Тя е често включвана в диети и програми за отслабване.

Матчата съдържа аминокиселината L-теанин, която стимулира производството на алфа вълни в мозъка, подпомагайки релаксацията и подобрявайки концентрацията. Това води до състояние на „спокойна бдителност“, като същевременно намалява стреса и тревожността.

Хлорофилът, съдържащ се в матчата, помага за детоксикацията на организма, като подпомага изхвърлянето на тежки метали и други токсини. Освен това повишава нивото на хормоните на щастието - серотонин и допамин.

В КРАЙНА СМЕТКА КОЕ Е ПО-ДОБРО: КАФЕТО ИЛИ МАТЧА

Обичаме да сравняваме какво ли не, за да можем да направим най-добрия и полезен избор за нас. В този случай не е задължително да се избира между кафето или матчата. Всъщност и двете могат да бъдат полезни. Ако сте нервен човек, може да откриете, че матчата е по-добър вариант, но ако целите повече енергия и бодрост, може би кафето е по-добрия избор.

Снимка: Canva

Според треньорът Люк Уортингтън има място и за двете напитки в ежедневната ни рутина. Експертът казва, че около 6 сутринта изпива едно кафе еспресо, за да събуди мозъка си и си даде нужната енергия за начало на деня. 

Между 9 и 11 ч. сутринта избира матча, за да поддържа тонуса си, а след обяд не пие нищо с кофеин.  

„Предпочитам спокойния фокус, който дава матча, пред по-високата енергия, която идва от кофеина в кафето“, споделя Люк Уортингтън

Със своя характерен, силен вкус матчата не е по вкуса на всеки, така че това е още един фактор, който трябва да се вземе предвид.

От която и страна да сте, ясно е, че както кафето, така и мачата имат ползи за здравето, когато се консумират по правилния начин. Избирайте матча, когато целите спокойствие и бодрост едновременно, а ако сте любител на кафето  просто се уверете, че го пиете в правилното време на деня, за да не нарушавате качеството си на сън през нощта.