За любителите на индийската храна сигурно няма да има по-добра новина от това, че веществото куркумин в куркумата - което придава златистия цвят на ястията - подобрява паметта и настроението на хора с леко отслабване на памет, свързано с напредване на възрастта.

Проучването е изследвало ефекта на лесно усвоената добавка на куркумин върху функционирането на паметта при хора без деменция, както и потенциалното въздействие на куркумина върху мозъка на хората с болестта на Алцхаймер.

Лабораторните изследвания досега доказват, че куркуминът в куркумата притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Резултатите също така считат веществото като възможна причина за по-слабото разпространение на болестта на Алцхаймер и по-добрите когнитивни способности при възрастните в Индия, където куркуминът е сред основните хранителни продукти.

Оказва се обаче, че при редовен прием противовъзпалителните свойства на куркумата създават естествена защита срещу отслабване на паметта и функционирането на мозъка. 

"Не е ясно как точно куркуминът оказва въздействие, но може да се дължи на неговата способност да намалява мозъчните възпаления, които се свързват както с болестта на Алцхаймер, така и с тежка депресия", коментира ръководителят на изследването д-р Гари Смол, директор на гериатричната психиатрия от Центъра за дълголетие към Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA).

Изследването обхванало 40 души между 50 и 90 години, които имали леко отслабване на памет, свързано с възрастта. Участниците трябвало да приемат 90 милиграма куркумин два пъти дневно в продължение на 18 месеца или плацебо.

Хората, които приемали куркумин, показали значителни подобрения в способностите си за запаметяване и концентрация, за разлика от получавалите плацебо. В тестовете за памет приемалите куркумин подобрили с 28% резултатите си през 18-те месеца на проучването.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "American Journal of Geriatric Psychiatry".