Главата ви боли още със събуждането и ставането сутрин, а понякога дори не можете да се наспите през нощта. Защо главоболието не спира да ви притеснява и то в най-неочакваните моменти?

Съществуват доказателства, които сочат, че консумацията на определени храни, може да доведе до главоболие, сочи БГНЕС.

По-надолу прочетете кои са те.

Преди всичко не трябва да пропускате хранения, дори ако сте на диета или специален режим и искате да отслабнете. Ако често избягвате определени ястия, можете да предизвикате спадане на нивата на кръвната захар в организма ви, което може да доведе до мигрена.

Опитайте се да се храните редовно и с по-качествени храни, като консумирате плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и немазно месо.

Храни и напитки, които предизвикват главоболие:

1. Китайско и маринована храна

Снимка: iStock

Азиатската храна обикновено е пълна със силни подправки и към нея се добавя мононатриев глутамат (MSG), подобрител на вкуса, който може да причини главоболие. Този подобрител на вкуса се намира в супи, замразени, преработени и консервирани храни. Мононатриевият глутамат се намира и в подкислени ферментирали храни или мариновани храни.

2. Кофеин

Снимка: Canva

Вярно е, че кофеинът в малки дози може да повиши бдителността. Големите количества кофеин, обаче, могат да доведат до раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена. Кофеинът, ако се консумира продължително време, може да доведе до химическа толерантност на тялото, така че при внезапно спиране на консумацията му може да се появи мигрена. Освен в кафето, кофеин се съдържа и в шоколада, газираните сокове, чайовете и енергийните напитки. Освен храни и напитки, богати на кофеин, трябва да избягвате и диетичните сокове, снаксовете и нискокалоричните сладкиши, тъй като те съдържат аспартам – изкуствен подсладител, който също може да причини главоболие.

3. Хотдог

Снимка: iStock

Хотдогът е любима храна на много деца, а дори и да някои възрастни, които хапват на крак по време на забързаното си ежедневие. И въпреки че, той не е най-добрият хранителен избор и трябва да се избягва, има още една причина да се откажете от него. Както много други преработени храни, като колбаси и салами, той също съдържа тирамин, но също така и натриев нитрат, който може да доведе до мигрена.