Магнезият е жизненоважен елемент, който поддържа тялото, помагайки му да функционира правилно. Участва в производството на енергия, синтеза на протеини и поддържа мускулната и нервната функция. Контролира дори кръвната захар и регулира кръвното налягане. Изключително важен е и за развитието на костите и доброто настроение.
Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400–420 милиграма за мъже и 310–320 милиграма за жени. Факт е обаче, че повечето хора не успяват да си набавят необходимото дневно количество от елемента.
За щастие, не е трудно да заредим организма си с повече магнезий. Достатъчно е единствено да променим начина си на хранене. Много експерти препоръчват храната вместо приема на магнезиеви добавки.
Храната с най-високо количество на магнезий
Най-добрите източници са семената. Но има един вид от тях, който се откроява и се налага като абсолютен шампион, пише Today.
И това са тиквените семки. Само една порция от едва 30 грама печени тиквени семки дава следното на организма ни:
- Калории: 163
- Протеини: 8,5 грама
- Мазнини: 14 грама
- Въглехидрати: 4 грама
- Фибри: 2 грама
- Магнезий: 156 милиграма
Така, само чрез консумация на тиквени семки, може да си набавим близо 40% от дневната стойност за магнезий. И да заредим още тялото си и с протеини, здравословни мазнини, фибри и микроелементи.
Как да ядем повече тиквени семки
Тиквените семки са удобна закуска, която може да се консумира самостоятелно, сурова или печена. Могат да се добавят към кисело мляко, супи и салати. Може дори да ги пасираме и да ги използваме в смути или сосове.
А най-хубавото е, че винаги може да опечем у дома си, което ще ни позволи да подберем подправките според собствения си вкус.