Магнезият е жизненоважен елемент, който поддържа тялото, помагайки му да функционира правилно. Участва в производството на енергия, синтеза на протеини и поддържа мускулната и нервната функция. Контролира дори кръвната захар и регулира кръвното налягане. Изключително важен е и за развитието на костите и доброто настроение.

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400–420 милиграма за мъже и 310–320 милиграма за жени. Факт е обаче, че повечето хора не успяват да си набавят необходимото дневно количество от елемента.

За щастие, не е трудно да заредим организма си с повече магнезий. Достатъчно е единствено да променим начина си на хранене. Много експерти препоръчват храната вместо приема на  магнезиеви добавки.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Храната с най-високо количество на магнезий

Най-добрите източници са семената. Но има един вид от тях, който се откроява и се налага като абсолютен шампион, пише Today.

И това са тиквените семки. Само една порция от едва 30 грама печени тиквени семки дава следното на организма ни:

  • Калории: 163
  • Протеини: 8,5 грама
  • Мазнини: 14 грама
  • Въглехидрати: 4 грама
  • Фибри: 2 грама
  • Магнезий: 156 милиграма

Така, само чрез консумация на тиквени семки, може да си набавим близо 40% от дневната стойност за магнезий. И да заредим още тялото си и с протеини, здравословни мазнини, фибри и микроелементи.

Как да ядем повече тиквени семки

Тиквените семки са удобна закуска, която може да се консумира самостоятелно, сурова или печена. Могат да се добавят към кисело мляко, супи и салати. Може дори да ги пасираме и да ги използваме в смути или сосове.

А най-хубавото е, че винаги може да опечем у дома си, което ще ни позволи да подберем подправките според собствения си вкус.