Магнезият е минерал, който играе важна роля за поддържането на психическото и физическото ни здраве. Той участва в над 300 биохимични процеси в тялото, в това число поддържа и регулира мускулната и нервната функция, кръвната захар и дори е важен елемент за опазването на костите и ставите здрави. В съвременната медицина, магнезият е заел позицията на една от най-важните съставки, необходими за поддържането на здрав организъм.

Магнезият не само поддържа физическото здраве, но има и огромно влияние върху нивата на стреса в организма и енерията. Редовната употреба на магнезий води до подобряване на качеството на съня, понижаване нивата на стрес, намаляне на тревожността и дори облекчава симптомите на депресивни състояния.

В следващите редове ще обясним защо магнезия е важен за организма, къде можете да го откриете и как е най-добре да го приемате, за да извлечете максимална полза от него.

Функциите на магнезия в организма

Магнезият е един от най-важните минерали за здравето. Той изпълнява ключова роля в огромен брой биохимични процеси в организма. Редовния прием на магнезий носи много ползи, които ще усетите почти веднага след приема му.

Дали ще изберете да си го набавите под формата на таблетки, като хранителна добавка, или чрез природни източници, които го съдържат, ефекта ще бъде осезаем и ще се убедите в качествата му. В сайта на Forlifе ще откриете много продукти, съдържащи магнезии, които ще ви помогнат да си набавите важния минерал и да го усвоите качествено.

Ето и някои от ползите, които магнезия носи на организма:

 • Енергиен Метаболизъм – Магнезият има една от най-важните роли в организма, когато става въпрос за производство на енергия. Той участва в синтеза на аденозин трифосфат (АТФ), основният енергиен носител в клетките. АТФ поддържа и регулира енергийния метаболизъм, чрез който клетките преобразуват хранителните вещества в енергия.
 • Нервна система и мускулна функция – Магнезият участва в предаването на нервните импулси и регулирането на мускулната функция. Това го прави изключително важен елемент, поддържащ и подпомагащ функцията на сърцето и нормалния сърдечен ритъм, с което предотвратява появата на мускулни крампи и спазми.
 • Здраве на костите, ставите и зъбите – Около 60% от магнезия в тялото се намира в костите и зъбите. Той помага за поддържането на здравината и структурата им. Магнезиевия дефицит води до намалена костна плътност и повишен риск от остеопороза и фрактури.
 • Детоксикация – Антиоксидантите защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали и водещи до възпаления и стареене. Магнезият е важен елемент в производството на глутатион в организма, а глутатионът е един от най-мощните вътрешни антиоксиданти.
 • Регулиране на кръвната захар и кръвното налягане – Метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност са пряко зависими от нивата на магнезий в организма. Той помага за поддържане на нормално кръвно налягане и намаля риска от сърдечно-съдови заболявания.

Магнезият е важен материал за много от функциите в организма и допринася за подобряването на широк диапазон от биологични процеси. Недостигът му застрашава сериозно правилното функциониране на тялото и органите, което прави редовният му прием още по-важен. В страницата на  Forlifе има богат избор от хранителни добавки и продукти, богати на магнезий, с които ще си осигурите необходимото количество за здраве и енергия.

Симптоми на магнезиев дефицит

Когато нивата на магнезий в организма са ниски, ще забележите различни симптоми на дефицит. Те могат да бъдат леки, или тежки, в зависимост от степента на дефицита и здравословното ви състояние.

Някои от най-често срещаните симптоми които показват, че имате магнезиев дефицит са:

 • Мускулни крампи и спазми – Това е най-известният и често срещан симптом на магнезиев дефицит. Получава се понеже при липсата на достатъчно магнезий в организма, нервните клетки стават чувствителни и предизвикват контракции в мускулите и болезнени крампи. Най-често този симптом се проявява в крайниците.
 • Постоянна умора – Производството на енергия в тялото е пряко свързано с магнезия. Недостатъчните му нива в организма водят до чувство на умора и слабост.
 • Нарушения в сърдечния ритъм – Поддържането на нормален сърдечен ритъм и здравето на сърдечно-съдовата система се влияят от нивата на магнезий в тялото. Дефицитът му при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания е изключително опасен.
 • Главоболие – Липсата на магнезий води до разширяване на кръвоносните съдове и повишена възбуденост на нервната система, което предизвиква главоболие и мигрени.
 • Емоционална нестабилност – Магнезиевият дефицит оказва влияние върху писхичното здраве. Липсата му води до хормонален дисбаланс, депресивни състояния и повишена раздразнителност и тревожност.
 • Проблеми със съня – Недостатъчните нива на магнезий затрудняват достигането до състояние на дълбок сън и влошават качеството на съня.
 • Проблеми с костите – Тъй като магнезият е ключов компонент в костната структура, дефицитът му води до намалена костна плътност и повишен риск от фрактури.

Магнезиевият дефицит има сериозни последици за здравето и не трябва да бъде допускан. Погрижете се да приемате достатъчно количество магнезий, за да си осигурите добро психическо и физическо здраве.