Магнезият е мощен минерал, който помага за поддържане на доброто здраве и работа на сърцето. Но диетата на много от хората не съдържа достатъчно количество от този важен елемент. Магнезиевият дефицит е проблем, с който ежедневно се борят много от нас. Обаче хранителните навици не предоставят необходимото количество от микроелемента, за да може организмът ни да функционира нормално. По тази причина често се наблюдава недостиг на .

Какво е магнезий и как влияе на организма?

Магнезият е важен елемент, който присъства в най-важните хранителни продукти, особено в растителните култури с високо съдържание на баластни вещества в бобовите, зеленолистните, семената, ядките и пълнозърнестите храни.

Магнезият е важен микроелемент за нашето здраве. Той участва в повече от 300 процеси на ензимните системи, регулиращи различни реакции в организма. Магнезият е необходим за контролирането на нивото на глюкозата в кръвта,  способен е да поддържа налягането и да превръща храната в енергия.

Този микроелемент играе важна роля за поддържането на костната система, затова често се среща като хранителна добавка за укрепването на костите с калций. Нормалната работа на нервната система, мускулите и сърдечния ритъм е невъзможна без присъствието на магнезий в тялото ни. Освен това магнезият способства за понижаване на стреса и безпокойството.

Защо изпитваме недостиг на магнезий?

Повечето хора изпитват остър недостиг на този толкова необходим микроелемент. Това се случва поради няколко причини. Много продукти, които заемат значителна част от менюто на повечето хора, включват рафинирани мазнини и брашно, захар – всички те предизвикват загуба на магнезий в процеса на преработката им в организма.

Ако вашето хранене в голямата си част включва употреба на продукти с ниско съдържание на въглехидрати и големи количества мазнини, то вие сте подложени на риск да получите недостиг на магнезий.

Снимка: iStock

Освен това много хора страдат от недостиг на витамин D. От една страна това се случва заради недостатъчно излагане на тялото на слънчева светлина, а от друга – заради недостатъчна консумация на мазни риби, гъби и мляко. Доколкото витамин D играе съществена роля в абсорбирането на магнезий в червата, то недостигът на слънчевия витамин може да повиши риска от магнезиев дефицит.

Причина за понижаването на нивото на магнезия в организма се оказва и употребата на газирани напитки, кафе и алкохол. В допълнение към всичко това, за понижаване на количеството на важния микроелемент допринасят и някои заболявания на стомашно-чревния тракт, диабетът и др.

Рискове, свързани с недостига на магнезий

Ефектът от храненето с ниска консумация на магнезий нараства с времето. Изследванията показват, че хората, при които се наблюдава хроничен недостиг на магнезий, са подложени на по-голям риск от възникване на високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания, мигрена и остеопороза.

Също така могат да се появят проблеми като стрес, безпокойство, спадове в настроението, влошаване на качеството на съня, метеоризъм.

Можем ли да получим достатъчно магнезий от храната? Вижте в сайта Frida.bg.