Диетата на Джей Джей Върджин в оригинал се нарича ‘’изключи 7 храни, свали 7 паунда (около 3 кг)’’ – е сред най-нашумелите нови методи за здравословно намаляване на теглото.

Концепцията накратко: изключвате 7 храни само за 21 дни и сваляте "онези 3 килограма", които все не успявате. 

Повечето привърженици на този план споделят, че са свалили много повече от 3 кг и че трайно са променили отношението си към храната – защото откриват, че не всички храни им понасят добре. Диети като тази, почиващи на принципа на елиминацията, се използват широко в различни варианти – от диета само на един вид храна (например ориз), до ротационни диети, в които приемате един продукт, но само през определени интервали от време.

Планът, описан в едноименната книга, съдържат 3 основни фази:

1. Елиминация на 7 вида храни – това са първите 21 дни от диетата, в които авторката ви подканя да дадете почивка на тялото си от храните, които най-често причиняват хранителна непоносимост – те не само дразнят имунната ви система, но могат и да доведат до различни симптоми като болки в ставите, храносмилателен дискомфорт, раздразнителност, липса на енергия, трудности при отслабване.

2. Въвеждане на 4 от храните – постепенно въвеждане на някои от изключените храни - по една на седмица, така че да следите дали не получавате неприятни симптоми – от главоболие до болки в стомаха или депресия – симптомите могат да са много различни, но ако си водите дневник, лесно ще ги ‘’хванете’’.

3. Задържане
– през тази фаза продължавате да избягвате 3 от храните и фокусът ви е върху достатъчно движение и активен начин на живот, като начин да запазите новото си тегло.

Кои са седемте вида храни? Сигурно няма да се учудите:

Пшеница и други зърнени съдържащи глутен

Соя

Млечни продукти

Яйца

Царевица

Фъстъци

Захар и изкуствени подсладители


В едно скорошно интервю Джей Джей споделя, че и за нея е било доста трудно да се откаже от яйцата, но тъй като огромен процент от изследванията, които прави, показват непоносимост към яйца, изключването им е наложително, поне за първите 21 дни.

След трите седмици елиминационна диета, пробвайте да включвате по една от следните храни седмично: пшеница и други житни съдържащи глутен, млечни, соя, яйца.

Върджин препоръчва да не се връщате към царевица, фъстъци, захар и изкуствени подсладители, освен по изключение, дори след като приключи втората фаза на диетата и влезете в третата.

В моята практика елиминационните диети са чудесен метод да научите повече за своята биондивидуалност, да си дадете време да си ‘’починете’’ от определена храна и да изследвате възможностите за приготвяне на нови и интересни рецепти от продукти, които не консумирате често. Макар че на пазара има много различни тестове, с които да разберете кои храни са подходящи за вас и кои не, много от тях са неточни и твърде скъпи. Елиминацията си остава златен стандарт, с който бързо и лесно да научите истината! Ще опитате ли?

Със съдействието на www.artofrealfood.com