#Основни причини за затлъстяването
Основните фактори, влияещи върху мащабите на този всеобхватен здравословен проблем са: нездравословния начин на хранене, заседналия живот и генетичната предразположеност. За методите за борба със затлъстяването се говори непрекъснато – специалисти и лекари не спират да напомнят за необходимостта от по-активен начин на живот, от изграждане на здравословни хранителни навици и т.н. В стремежа си да открият все повече ефективни средства за преодоляване на проблема, учените непрекъснато се впускат в нови и нови изследвания по въпроса.

#Разбирането за важността на микробите е от изключително значение
В човешкия организъм живеят много бактерии. Техният брой варира, а видовете са около 500. Повечето от тях живеят в червата. Там им се предоставят идеалните условия за размножаване – постоянна температура и приток на хранителни вещества. По количество в човешкия организъм те дори превъзхождат нашите собствени клетки с 10 към 1. В най-висока концентрация бактериите се откриват в дебелото черво и в устата.

В храносмилателната система на човек живеят около 100 трилиона бактерии. Ако се извадят и претеглят, ще се окаже, че тежат около 1 кг. Разграничават се около 300 до 1000 различни подвида. Ролята на повечето от тях е да подпомагат смилането и усвояването на храната. Това става чрез производството на специални ензими.

Последните проучванията недвусмислено доказват, че у хората с нормално тегло и тези, страдащи от затлъстяване, живеят различни типове бактерии, които играят основна роля върху теглото и определят разликата в килограмите.

#Какво сочат последните проучвания
Последни проучвания по въпроса сочат, че именно бактериите в червата оказват влияние върху количеството мазнини в организма, върху баланса на нивото на глюкозата в кръвта, както и върху хормоните, които ни карат да се чувстваме гладни или сити.

Aко имаме погрешна комбинация от микроби, програмирана още от самото ни раждането, това може да се окаже предпоставка за нашето предразположение към затлъстяване или диабет. Т.напр. съставът на различните видове колонии от бактерии в чревния тракт например предопределя това дали един човек е дебел или слаб. Или по друг начин казано – оказва се, че именно бактериите по всяка вероятност оказват изненадващо големи влияния върху най-различни процеси в човешкия организъм, включително и върху телесното тегло.

Изводът от всичко това е, че бактериите, обитаващи стомаха на дебелите и на слабите хора, са различни.
Надеждата на учените е, че с това знание, човечеството ще забрави скоро за проблемите, свързани с килограмите. Какво трябва да направим? Отговорът е - Да се научим да проектираме теглото си според начина си на хранене.

#Защо начина на хранене има значение
Други изследвания сочат, че тези несъответствия не са непременно отговорни за затлъстяването. Въпреки това серия от експерименти с мишки заключава, че е налице причинно-следствена връзка, и че склонността към затлъстяване все пак може да бъде предвидена.
Проучванията също така са установили по какъв начин вредните навици могат да изменят състава на бактериите в чревната флора и така да ни предразположат към затлъстяване.

Друго интересно проучване обяснява защо бебетата, хранени с АМ са по-податливи към алергии, затлъстяване, астма и екзема за разлика от кърмените.

В интерес на истината, учените се надяват съвсем скоро да открият нов метод за лечение и профилактика на затлъстяването. Ние също.