Отглеждаме децата си с любов и всеотдайност, и в това няма съмнение. Грижата ни за тях обхваща много неща - опазване на здравето, обучение в уменията, които изисква живота, защита от опасностите. Всичко това може да се определи като родителски труд. Той заслужава много висока оценка. Опитът на много поколения и психологически наблюдения ни помагат

как по-малко да грешим: 

Не прекалявайте с предупрежденията на детето за опасностите:

"Ще се опариш". "Ще паднеш", "Ще те хване ток". По-добре го научете да си служи със заобикалящите го неща. Особено когато децата са с вас може да го учите как да борави с предметите, вместо да го ограничавате с формалната забрана "Не пипай!”

Не забравяйте да поощрявате децата

за добрите решения, за преодоляване на някакъв страх  и за отлично свършена от тях работа.

Ако искате вашето дете да преодолее по-лесно своите страхове:
-Не се отнасяйте към него снизходително или подигравателно.
-Бъдете чувствителни към неговите преживявания.
-Давайте своя добър личен пример за смелост.

Виждайте в детето не послушна собственост, а пълноправна личност.

Закономерно е децата да напуснат семейното гнездо и да поемат своя път по широкия свят. Подгответе своите поотраснали деца за този преход. Бъдете позитивни и не спирайте да ги обичате, но не зареждайте единствено вие пералнята. Покажете им функциите на прахосмукачката, с които работите у дома.

Те трябва да могат да поемат сами управлението на своя живот -

от елементарните домашни задължения до управлението на личния бюджет. Най-добрият начин децата да бъдат независими е да ги научите да се грижат за себе си.

Така им помагате за предстоящия живот като възрастни и самостоятелни хора. 

Знаят ли да се грижат за здравето си?

Добре е да познават своя личен лекар. Да могат сами да си запишат час за преглед. Да си купуват лекарстват. Да са наясно кога са болни и кога имат емоционален проблем. Навиците за спорт и рационално хранене, които са изградени в детството, вярвайте, остават за цял живот. Именно тук е голямата родителска отговорност пред децата. 

И не забравяйте, че и най-самоуверените младежи и девойки имат нужда от родителската поддръжка.

Вариантите избирайте вие - чрез имейл, есемес, телефонен разговор. Бъдете готови за подкрепа на своите деца, защото навреме оказаната помощ е най-ценна.