Както възрастните, така и децата трябва да подхождат към захарта внимателно. Това означава, че трябва да се стремят да я приемат в умерени количества. И ако за възрастните това може да не е кой знае какъв проблем, волята на детето обикновено не е толкова силна, колкото тази на възрастните. Затова е важно да им се покаже, че захарта е нещо, което трябва да се консумира в умерени количества. Ако ги научим на това, докато са малки, това ще бъде вградено в тяхното съзнание и те ще знаят какво е количеството, което трябва да консумират.

Прието е, че мъжете трябва да консумират не повече от 9 чаени лъжички (36 грама/150 калории) добавена захар на ден, докато на жените се препоръчва да ядат по-малко от 6 чаени лъжички (25 грама/100 калории) от нея дневно. Когато става въпрос за деца на възраст 2-18 години, препоръчителният прием от Американската асоциация е средно същият като този за жени. Въпреки тези препоръки обаче възрастните консумират средно 77 грама захар на ден, повече от три пъти препоръчителното количество за жените.

Но нека започнем отначало: какви са предимствата и недостатъците от консумацията на захар, този сладък на вкус въглехидрат, от който никога не можем да се наситим? Наистина ли е толкова лошо? Какви други фактори на околната среда допринасят за ползите и недостатъците на нещата?

Нашите тела всъщност се нуждаят от естествена захар, за да функционират правилно. Но за разлика от сладките неща, от които трябва да стоим далеч, захарта, от която се нуждаем, може да бъде намерена в природата – повечето плодове, зеленчуци, мед и меласа включват естествено срещащи се захари.

Когато става въпрос за консумация на захар, по-добре е децата да я приемат през деня, защото разграждането на въглехидратите може да осигури бърз източник на енергия. Този прилив на енергия може да е полезен за дете, което е с ниска енергия, но трябва да участва в редица дейности. Но наред с ползите, захарта не е полезна за тялото, особено, ако се консумира твърде много от нея.

Захарта осигурява източник на празни калории, което означава, че децата, които приемат повече от препоръчаното дневно количество, са изложени на по-висок риск от недостиг на хранителни вещества и наддаване на тегло. Но има и още. Захарта действа като източник на храна за лошите бактерии, причинявайки дисбаланс между добрите и лошите. Това може да причини множество здравословни проблеми дори при децата, като възпаление и дискомфорт. 

Когато се консумира, захарта дава прилив на енергия, последван от срив, който може да повлияе на настроението и поведението на детето. Все пак не искаме екстремни върхове и спадове, защото това не е естествено. Сред негативите на прекомерната консумация на захар са още развитието на кариес, а в юношеството и вероятност от развитие на акне.

Как можем да намалим консумацията на захар при децата? Вижте повече в dete.bg.