Пролетта е сезонът, в който много хора започват да кихат и подсмърчат  с насълзени очи от сенна хрема - най-често срещаната алергична реакция. Независимо, че хората развиват алергии през цялата година към храни, лекарства, при ухапвания от насекоми, от контакта с различни вещества, алергията към акарите в домашния прах също се отключва през пролетта.

Хората с доказана алергия е добре е да вземат предписаните медикаменти преди пика на сезона, за да се подготви организмът им им за поредната атака. Важно е да се поддържа добра хигиена на жилището: без китеници, дюшеци и юргани. Има антиалергични възглавници и завивки, съответно матраци и покривала за легла. Продават се антиакарицидни препарати срещу микрокърлежите в домашния прах. Трябва редовно да се забърсва праха и често да се сменя спалното бельо. Важно е също така да се използва качествена прахосмукачка.

Сенната хрема обхваща до ¼ от населението в развитите държави. Поленовата алергия се получава от онези растения, които се опрашват чрез въздуха. Поленовите зърна са микроскопични и могат да попаднат в долните дихателни пътища. В най-тежките случаи може да се стигне и до асматичен пристъп. Алергията започва, когато човек се срещне за първи път с алергена и имунната система погрешно го идентифицира като заплаха. Имунната система започва да образува антитела, с които да се защитава от него.

Възможно е лечение чрез метода на алергенната имунотерапия (десенсибилизация). Идеята е чрез прием на малки количества от дразнещия алерген да се изработи поносимост към него. Лечението може да продължи до 5 години, но дава трайни резултати.

Когато се знаят факторите, отключващи самия алергичен пристъп: стрес, страх, психическо напрежение, физичаска преумора, цигарен дим, дразнещите химикали и изгорели автомобилни газове, може да се насочат профилактичните мерки към намаляване именно на допълнителните провокиращи фактори.

Това беше разговорът ни на 21 април 2015 г. с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София" от програмата на bTVRadio.