Особеностите на начина на живот на всяко семейство, на всеки човек са много важни за неговото психично здраве. Почти половината от всички психични заболявания започват преди 14-годишна възраст. За съжаление, все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ, защото признаците са почти неуловими. 

Симптоми, които не трябва да се подценяват:

Проблеми със съня
Депресираните хора често лежат будни през нощта и не могат да спят. От друга страна, на някои от тях им е трудно да се измъкнат от леглото и са в състояние да спят в продължение на часове през деня.

Загуба на интерес към любимите занимания
Обикновено човек се обръща към хобито си, за да се зарадва, когато е тъжен, но хора в депресия започват да избягват и любимото си хоби. "Така че, ако един човек, който е обичал да лови риба, изведнъж затвори своите пръчки, това е червен флаг.", пише психотерапевтът Тина Уолш.

Увеличаване на енергията
По ирония на съдбата, когато депресирани хора са взели решение да направят нещо драстично, като например да се самоубият, те могат да минат през престорена сантименталност. Това е, защото те чувстват облекчение от взетото решение. Промяната в енергичността изисква загриженост.

Промяна в апетита 
Някои хора преяждат, когато са объркани, но при хора със сериозна депресия намаленият апетит е сигурен.

Обидчивост
При някои хора депресията се манифестира повече като подчертана раздразнителност и проява на нетърпение към хора и обстоятелства, отколкото като потиснатост.

Излизане на повърхността на тъмната страна
Човек, който сериозно е депресиран става необщителен, мрачен и прекалено обвзет от теми за смъртта и безнадеждността. Предприема действия, които са изключително рискови.

Получаване на помощ
Ако забележите някой от тези сериозни симптоми на депресия в себе си или някого, когото обичате, потърсете професионалисти, за да получите помощ. При повечето хора дори и тежката депресия е лечимо заболяване. Има широка гама от лекарства и терапии, които са доказали, че работят.

Ето конкретно какво трябва да направите:
Създайте безопасна среда. Ако лицето изразява мисли за самоубийство, отстранете всички потенциално смъртоносни предмети от дома. Бъдете любезни. Не обвинявайте, не изобличавайте депресирани хора. Вместо това отворете дискусия в неосъждащ начин и насърчаване на лицето да потърси помощ. Депресираните хора не са груби, те не са убийци, независимо че мислят за самоубийство. Ако любимият ви човек обмисля и говори да нарани себе, незабавното лечение е от решаващо значение. Свържете се с професионален психолог или психиатър.

"Онова, което остава, не са извънредните моменти, не са събитията, а тъкмо нищонеслучващото се. Време освободено от претенцията за изключителност. Незначителното и малкото - там се таи животът, там гнезди той." - Георги Гсподинов

Тази статия е част от разговора, проведен в ефира на bTVRadio на 6 октомври 2015г. Целият аудиозапис е публикуван в началото.