1.При подагра.
Консумацията на вишни е превантивна мярка срещу подаграта - форма на артрит, която се характеризира с внезапни пристъпи на болезнени ставни възпаления. Оказва се, че за страдащите от тази болест има светлина в тунела: най-новите изследвания сочат, че редовната консумация на вишни намалява риска от пристъпи с от 35% до 75%.

2.При болка.
Докато обезболяващите лекарства са скъпи и имат сериозни странични ефекти, редица от тези на природна основа за облекчаване на болката, също са на разположение. Тези, които са на основа на вишни, са натоварени с антиоксиданти наречени антоцианини, които освен че са причина за червения им цвят, значително облекчават болката.

Изследване, публикувано през 2004 г. в университета Джон Хопкинс, описва как инжектира една група експериментални мишки с разтвор, съдържащ вишни и друга група - с нестероидно противовъзпалително средство. След като ги излага на нагрята повърхност, за да предизвика възпаление, става ясно, че вишните значително намаляват чувствителността към болка и при най-високата доза са толкова ефективни, колкото и болкоуспокояващото лекарство.

3.За да възстановим мускулите си.
Ново проучване, публикувано в Американския колеж по спортна медицина показва, че яденето на малко количество вишни на ден помага за подобряване на възстановяването на мускулите при спортисти след интензивна тренировка.

4.За здравословен сън.
Пилотно проучване от изследователи показа, че сокът от вишна намалява броят на безсънните часове, което е често срещан проблем при по-възрастните хора. Вишните са богати на мелатонин плодове, а мелатонинът е хормон, произвеждан от епифизната жлеза за регулиране на съня. Тази функция обаче се блокира от светлината, затова е препоръчително да ядете вишни на тъмно.

5.За да премахнем мазнините от корема.
Изследователи от университета в Мичиган откриват, че диета, съдържаща вишни, може да помогне за намаляване на симптомите на метаболитния синдром и риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да решат проблема със затлъстяването в средната част на тялото. След опити с мишки, те доказват, че тези животинчетата, които са били на диета с включени вишни в менюто са намалили значително нивата на холестерола и мазнините в средната част на тялото.