Споровете около това кои съставки в гримовете и козметиката са вредни сякаш никога няма да спрат. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Опитахме се да открием истината и да разбием или потвърдим 5 от най-известните митове за козметиката.

Някои червила съдържат опасни количества олово

Споровете около това кои съставки в гримовете и козметиката са вредни сякаш никога няма да спрат. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Асоциацията за козметика, тоалетни продукти и аромати (CTFA) казва, че този мит не е верен. Количеството олово, което бихме могли да получим от козметични продукти, е дори доста по-малко от това, което приемаме заедно с храната, водата или въздуха всеки ден.

Спрейовете за тяло причиняват рак на гърдата

Защото съдържат карциногени и засилващи вещества, които се вграждат в лимфните възли на гърдите. Американският съюз на раковоболните и Националният раков институт отричат тези слухове.

Лимфните възли изхвърлят токсини посредством бъбреците и черния дроб, а не чрез потните жлези. Има научни доказателства, че спрейовете за тяло могат да причинят само алергия при някои хора и нямат нищо общо с развитието на рак.

Някои средства за миене разрушават кожата

Експериментите показват, че продукти, базирани на натриев-лаурил сулфат, повишават чувствителността на кожата. Това вещество поврежда покривния слой и запасите в клетките. Честото използване на такива вещества може обаче да доведе до суха, белеща се кожа, косопад, пъпки и дерматит.

И въпреки, че експертите смятат продуктите, които се отмиват с вода за безопасни (например шампоани, душ гелове и пяна), те все пак не препоръчват употребата им на хора с акне, суха кожа, косопад или кожни проблеми.

Споровете около това кои съставки в гримовете и козметиката са вредни сякаш никога няма да спрат. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Консервантите в разкрасяващите продукти са вредни за кожата

Консервантите са важна съставка, защото те защитават продуктите от бактерии. За микроорганизмите нашите кремове са просто перфектно място за живот и размножаване. Тук те намират всичко необходимо за бърз растеж – вода, хранителни вещества (мазнини, протеини, въглехидрати), кислород за аеробните бактерии (в отворени бурканчена) или липсата на кислород за анаеробни организми (в затворени опаковки).

Ако бактериите все пак си проправят път до крема, например от пръста на някой, това може да доведе до алергия. Бактериите също така могат да причинят кожни инфекции или очни такива.

Синтетичните оцветители и ароматизатори са вредни

Както синтетичните, така и натуралните ароматизатори могат да причинят алергии. Сред оцветителите, формулите с катран могат да бъдат опасни (черните бои за коса съдържат тези компоненти).

Въпреки многото предупреждения на специалистите, че тези съставки могат да причинят здравословни проблеми, досега не е открита тяхна добра алтернатива.