Сезонът на ябълките е в разгара си и това иде да ни напомни, че е време да си подсладим деня с чаша дъхав и завладяващ с нежно стипчивия си вкус ябълков сок. За безценните качества на ябълката е писано много. Тук обаче ще наблегнем на предимствата, които ни носи именно сокът от този райски плод. И да не забравяме - ябълков сок можем да си приготвим по всяко време на годината, но само през есента и зимата можем да се насладим на неговата свежест. И понеже говорим за ябълка, не може да не си припомним поговорката: Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Същото важи и за ябълковия сок. Да видим защо:

1.Силен антиоксидант

Ябълковият сок съдържа витамин C – мощен антиоксидант, особено благоприятен за хубавия вид на кожата,  безценен помощник на добрия имунитет и  профилактика на някои форми на рак. Според скорошно изследване, проведено над лабораторни животни, се оказва, че сокът от ябълка дори притежава способността да лекува рак на гърдата и на дебелото черво. Имайте обаче едно наум – антиоксидантите в ябълковия сок се намират в сравнително по-ниска концентрация от тази в самия пресен плод.

 

Една ябълка на ден... >>

 

2. Подпомага и стимулира паметта

С течение на годините мозъкът остарява, което, малко или повече, оставя негативни последици върху паметта. Ябълковият сок обаче участва усилено в борбата с дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер например, затова редовната му консумация определено ще подсили дейността на сивото вещество. Лабораторни изследвания показват, че ябълковият сок стимулира производството на по-голям брой невротрансмитери в организма – съществен фактор за запазване и подобряване на паметта.

 

3.Пречиства от токсини и понижава холестерола

Заради високото си съдържание на пектин, ябълковият сок е същинска метла за натрупаните в организма токсини. Затова редовната консумация на ябълки регулира кръвното налягане, предпазва от атеросклероза и понижава риска от всякакъв вид сърдечно-съдови заболявания.

 

 

4. Благотворен еликсир за белите дробове

Ябълката е известна с богатото си съдържание на пектини – вещества, които участват в пречистването на организма от токсините. Респективно пектините се оказват и безценни приятели на белите дробове. Ето защо ябълката е особено препоръчителна за хора с дихателни проблеми и особено за пушачите.

 

Горещ сайдер >>

 

5. Подпомагат храносмилането

Плодът съдържа разтворими фибри, които благоприятстват обмяната на веществата. Прекалената консумация обаче на ябълки може да доведе до дискомфорт и нежелани смущения в храносмилателния тракт.

 

Храни за прочистване на организма >>

 

!!! И все пак, не забравяте, че ябълката е най-полезна, когато е консумирана в сурово и твърдо състояние. Важно е, също така, да се знае, че семената трябва да се избягват, тъй като съдържат вещество, отровно за организма – цианид. Затова, ако предпочитате ябълков сок пред самия плод, внимавайте да не попадне някое от тях в течността.