Великден наближава, а с това и еуфорията покрай купуването на яйца. Започваме да се питаме: "Прясно ли е яйцето?", "Колко време му е нужно, за да започне да се разваля?", "Да се доверим ли на бабите от уличните сергийки, които примамливо ни разказват за своите щастливи и свободно гледани кокошки?"

Всъщност, истината е, че ако някой отглежда 3 или 5 кокошки, за да достигне до достатъчно количество яйца за продажба, трябва да ги събира дългъг период от време – седмици, че дори и месец преди да се продадат. Достатъчно време, в което яйцата да се развалят и да се превърнат в опесни за консумация. Освен това, в студеното време дворните кокошки снасят значително по-рядко. Ето защо, за предпочитане е да купуваме яйца от големи хранителни вериги. В тях стоките не залежават, контролът на  качеството е на ниво, а доставките са от проверени източници, имат маркировка – гаранция, че са преминали през качествен контрол, както и отбелязан срок на годност!

Счита се, че яйцата са годни 28 дни след снасянето. Ако се съхраняват на топло, светло и влажно място, срокът им на годност намалява. Ако сварените яйца се съхраняват в хладилник, са годни за консумация до около 10-14 дни след сваряването. Препоръчително е обаче да не ги оставяме да престояват толкова дълго време, а да ги варим непосредствено преди консумация.

За качеството на яйцата обаче има значение как и при какви условия са отглеждани кокошките. Отглежданите на свобода кокошки, имащи дсотъп до естествената слънчева светлина. Ако те са отглеждани на свобода, имат достъп до естествена слънчева светлина, хранят се с трева и поемат достатъчно житни и зърнени храни, то те ще снасят качествени и здравословни яйца, независимо от цвета на черупката и жълтъка. Сезонът на снасяне и температурата също оказват влияние върху качеството на яйцето. Например в яйчния жълтък се съдържа много повече витамин А през лятото, отколкото през зимата.

И така, след като вече сте си набавили необходимите яйца, как да проверите дали са пресни и годни за употреба >>>