1.Шведски масаж

Оригиналното наименование на тази масажна терапия е Шведски масаж, но всъщност това е най-разпространеният цялостен или частичен (на определени части от тялото) масаж.

При него масажистът използва леки плавни удари, разтриване и кръгови движения върху повърхностните слоеве на мускулатурата, като използва масажно олио или лосион.

Шведската масажна терапия може да бъде много нежна и релаксираща. Ако никога не сте се подлагали на масаж, това е най-добрият стил, с който да започнете. Ако искате да научите повече, прочетете статията, посветена изцяло на Шведския масаж.

2.Ароматерапия

Напоследък ароматерапията не само навлиза, а буквално превзема салоните за красота. При масажът с аромати се използват едно или повече етерични масла, които влияят на специфичните нужди и оплаквания на клиента.

Масажистът може да избере масла, които действат релаксиращо, енергизиращо, намаляват стреса, допринасят за общия баланс и т.н. Едно от най-използваните в ароматерапията етерични масла е това от лавандула.

Ароматерапевтичният масаж е най-подходящ за успокояване на стреса и при емоционален дискомфорт. За да научите повече подробности, прочетете цялата статия по тази тема.

3.Масаж с горещи камъни

При този вид масаж затоплени гладки камъни се поставят на определени места от тялото, за да стоплят и по този начин отпуснат напрегнатите мускули и да балансират енергийните центрове в организма.

Масажистът може също да държи камъните и да упражнява лек натиск с тях. Топлината винаги действа успокояващо. Масажът с горещи камъни е подходящ за хора, които се оплакват от напрежение в мускулите и предпочитат по-леки процедури. За повече полезна информация, прочетете статията за този вид масаж.

4.Дълбок масаж на тъканите

Дълбокият масаж е насочен към по-дълбоките тъканни структури на мускулите. При него масажистът използва по-бавни удари или фрикции около мускулните възли.

Дълбокият масаж се прилага при хронично мускулно напрежение, постоянни разтягания, проблеми със стойката и при възстановяване от наранявания. Често хората се чувстват леко схванати два-три дни след процедурата, която след това отминава. За да разберете дали дълбокият масаж е подходящ за вас, прочетете материалът ни за него.

5.Шиацу масаж

Шиацу е японска масажна техника, която съществува повече от 2000 години и е производна на акупунктурата. Името й буквално означава „натиск с пръсти” и при нея се използва точно този метод с последователни ритмични притискания на т.нар. акупунктурни меридиани, всяка от които съответства на определен орган от човешкото тяло.

Всяка точка се натиска за 2 до 8 секунди с цел да се подобри потокът на енергия и да се помогне на тялото да възвърне естествения си баланс.

Хората обикновено остават приятно изненадани, когато опитат Шиацу за първи път. Масажът е релаксиращ, като натискът все пак е силен и обикновено няма усещане за схващане след това. Можете да прочетете и статията, изцяло посветена на японската техника.

6.Тайландски масаж

Както Шиацу, Тайландският масаж насочва енергийните потоци в тялото чрез нежен натиск върху определени точки. Той включва също компресии и разтягания.

Тай масажът се различава от другите стилове с това, че клиентът не лежи неподвижно – масажистът ви мърда и разтяга в поредица от различни пози. Усещането е като при йога, но без да вършите нищо.

Тази техника е по-енергизираща от останалите, като също така намалява стреса и подобрява гъвкавостта и свободата на движенията. Вижте пълният материал за Тайландския масаж, за да се убедите в неговите предимства. 

7.Масаж за бременни

Масажът за бременни набира все по-голяма популярност сред бъдещите майки. Специалистите, които са квалифицирани в този стил, знаят правилния начин за позициониране и поддържане на женското тяло по време на масажа. Те имат и нужните познания, които им позволяват да променят техниките според специфичните нужди на клиентката .

Масажът за бременни се прилага, за да се намалят стресът и отоците, да се успокоят болките и да се редуцират безпокойството и депресията. Той се съобразява с индивидуалното състояние на всяка жена. За да разберат повече за тази техника, бъдещите майки могат да прочетат статията, посветена специално на нея.

8.Масаж на краката

Макар че масажът на краката често е подценяван, той съвсем не е толкова елементарен. Когато е направен както трябва, той включва упражняване на натиск върху определени точки от ходилото, които кореспондират и влияят на различни органи и системи на организма.

Тази техника е много релаксираща, особено за хора, които прекарват по-голямата част от времето си на крак или просто страдат от болки и умора в ходилата. Тук можете да прочетете целият материал по тази тема.

9.Спортен масаж

Спортният масаж е специално насочен към хора, които са физически активни. Не е задължително да бъдете професионален спортист, за да се подложите на него – популярен е и сред хора, които са активни и спортуват често. Акцентът при този масаж не е върху релаксацията, а върху превенцията и лечението на травми, както и постигането на по-добри спортни резултати.

При него се използва комбинация от различни техники. Ударите са по-интензивни от тези при класическия шведски масаж. Разтягането е една от основните техники, която помага за отпускането на мускулите и повишава гъвкавостта.

10.Масаж на гърба

При днешния начин на живот повечето от нас прекарват по-голямата част от времето си седнали пред компютъра – без значение дали в офиса или у дома. Това превръща масажът на гърба в една от най-предпочитаните процедури. Повечето салони и клиники предлагат 30-минутен локализиран масаж на тази част от тялото, но ако в посещаваният от вас център тази услуга не е налична, можете да си запазите 30 или 40-минутен класически масаж и да помолите терапевта да наблегне на гърба ви.