Щедростта на есента не се изчерпва само с изобилието от сладки, сочни и вълшебни плодове.
Сезонът на художниците е богато окичен и подправен с широка палитра от зеленчуци – кой от кой по-благотворен и подмладяващ.
Червено цвекло
Този зеленчук, който дължи наситения си червен оттенък на антиоксиданта бетацианин, пречиства кръвта и има антиканцерогенни свойства. Според проучвания, цвеклото повишава естествените защитни сили на черния дроб, като възстановява имунните клетки.
То понижава холестерола, а силициевият диоксид в състава му е жизненоважен за кожата, косата, ноктите, ставните връзки, сухожилията и костите.
Заповядайте една есенна магия с цвекло – не само цветна, но и много вкусна и полезна - Червена салата с орехи.
Патладжанът е витаминозна бомба – само 100 грама от този чудесен зеленчук съдържат над 80 полезни хранителни вещества. Като добавка към богата палитра от витамини и минерали, той съдържа и важни фитонутриенти, които имат доказани антиоксидантни свойства.
Изключително благотворно влияе както на мозъчната дейност, така и на кръвоносната. Освен това действа релаксиращо на стените на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението чрез осезаемо снижаване на кръвното налягане.
Тази превъзходна ориенталска мусака ще завладее вкусовите ви рецептори до такава степен, че ще ви накара да се почувствате като в приказка на Шехерезада - Ориенталска мусака.
Чушките са богати на витамин С, който успешо се бори с признаците на стареенето, в това число влошаване на кожната структура и артериите. Счита се, че витамин С потиска активността на свободните радикали и предпазва от проблеми с паметта и зрението.
Той е и мощен имуностимулант. Червената чушка е богат източник на ликопен – хранителна съставка, известна с антиканцерогенните си свойства.
Поднасяме на вниманието ви едно класическо традиционно блюдо, на което е време да се отдадете - Пълнени чушки с ориз.
Целината топи излишните килограми и се грижи за младежкото ни излъчване.
Съдържа голямо количество вода и действа диуретично, намалявайки отоците на ръцете, глезените и ходилата. Тя прочиства организма, в това число черния дроб, което запазвасвежия вид на кожата.
Заповядайте една ароматна и прелестна зеленчукова благодат - Супа от кестени.
Карфиол
Като виден антиоксидант, богат на витамин С, карфиолът е храна, която подмладява и предпазва от редица болести. Белият хрупкав зеленчук е наш съюзник при свалянето на излишните килограми, тъй като не съдържа никакви мазнини, а в състава му има само 20 калории за 100 г.
Карфиолът е с ниско съдържание на въглехидрати, поради което можем да го използваме като заместител на картофите. Освен това консумирането на карфиол е много полезно и за сърцето. Той е богат източник на витамин С – мощен антиоксидант, който спомага за изграждането на силна имунна система и предпазва кожата от преждевременно състаряване.
Сюрпризирайте сетивата си с тази карфиолена и оригинална хрупкава радост - Хрупкава пица от карфиол.
Броколи
Броколите дължат антиканцерогенните си свойства на изобилието от каротиноиди – особено бета-каротин. Зеленчукът влияе изключително благотворно върху сърдечно-съдовата система, очите, както и на редица кожни заболявания. Повишава нивото на витамин А в организма.
То е добър източник на витамин С и калций, който предпазва от остеопороза, както и на фибри, полезни за храносмилателната система.
Опитайте това разкошно броколи печиво, към което няма как да останете безрезлични - Пай с плънка от шунка и броколи.
Зелето е богато на сяра, която предпазва черния дроб и има антиканцерогенни свойства. Наричана понякога „минералът на красотата”, сярата е структурен елемент на кератина, жизненоважен за здравите нокти и лъскавата коса, а също и на колагена, който поддържа кожата млада.
Витамин С унищожава свободните радикали. Зелето съдържа и витамин В3, фолиева киселина, калций и калий.
Не може да не предложим на вниманието ви една чудесна и витаминозна есенна салата - Сурова есенна салата.
Фасулът е отличен източник на протеини, които доставят енергия на организма и укрепват клетките. Той е богат и на фолиева киселина, полезна за сърцето и при за заздравяването на рани.
Фасулът изобилства от фибри – важен фактор за добро храносмилане и ниски нива на холестерол в кръвта.той е ценен източник на желязо, което спомага за предотвратяване на анемия.
Поднасяме ви една пъстра и пикантна гозба с главното участие на зеления фасул, която ще достави на сетивата ви несравнимо божествено удоволствие - Зелен фасул по манастирски.
Ряпата е същинска съкровищница от витамини и минерали. Концентрацията на витамин С я превръща в мощен имуностимулант. Спомага за пълноценното приемане от организма а желязото.
Нискокалорична е, което я прави незаменим помощник в борбата с килограмите. Белтъчините и въглехидратите в ряпата стимулират функцията на черния дроб и бъбреците. Не може да не споменем и листата на ряпата. Те я изпреварват по съдържание на витамини и микроелементи. Има витамини С, К, А, също калций, фосфор и магнезий.
Убедете се в благотворните и вкусови качества на ряпата, като си приготвите това великолепно и ароматно здравословно блюдо - Крем супа с ряпа.
Картофите са изключително богати на антиоксиданти. Те са една от малкото храни, съдържащи витамините С и Е, чието комбинирано действие предотвратява появата на бръчки и предпазва зрението и паметта.
Оранжевите сладки картофи пък изобилстват от бета-каротин, който поддържа здрави кожата, очите и белите дробове и заедно с витамин С укрепва имунната система. Те съдържат и витамин В6, който съхранява паметта и пази сърцето.
Заповядайте една лесна и превъзходна есенна рецепта за топинг с козе сирене и орехови ядки, която ще ви изпрати на седмото небе от удоволствие - Топинг с козе сирене, орехи и песто.