На специално събитие в столичен търговски център през изминалия уикенд Силвена Роу представи своята десета книга “Гурме бебе”.

Снимка: Павел Минчев

“Моята внучка беше най-вече вдъхновението. Защото видях начина, по който я хранят, как си хапва всичко, как не отказва на никой нищо. Просто искам да има култура на хранене, да им развием вкусовите рецептори до такава степен, че те самите да решат какво да ядат. Но не да ги храним със захарни изделия, пържени храни, обработени храни”, сподели тя пред Ladyzone.bg.

Снимка: Павел Минчев

“Гурме бебе” е като продължение на сборника й „Моята кухня“, излязъл от печат през септември. Новата книга съдържа лесни и вкусни рецепти, които са подходящи не само за най-малките, а и за цялото семейство.

На презентацията на книгата присъстваха стотици настоящи и бъдещи родители, деца, подрастващи, желаещи да си поговорят с любимката си. В продължение на над два часа chef Силвена Роу раздаваше автографи със специални пожелания към своите фенове.

“Най-невероятното нещо е, че всички ми казват, че сияя, а те самите сияят. И когато сияеш, то е заразно. Както негативизмът е заразен, така и позитивизмът е заразен. Истината е, че сме тук, за да се включим в това цялото ново начинание, за което говорим, за да разпространяваме позитивизъм из цяла България. Защото в момента, в който си по-позитивен, ти успяваш”, каза Силвена.

Снимка: Павел Минчев

Тя отдели специално внимание на всички присъстващи. Пред нас сподели, че много от тях ѝ доверяват своите проблеми или ѝ благодарят за оказаните помощ и подкрепа в труден момент. “Гледам с всеки да говоря, на всеки да дам от енергията си, защото всичко в живота е енергия. Казват ми: “Ти дойде в правилния момент в живота ми, когато бях отчаяна, когато не знаех как да се храня, когато бях напълняла, когато бях приключила връзка”.

Снимка: Павел Минчев

Най-емоционална за екстравагантната кулинарка се оказва историята на наскоро станалата майка българка, живееща в Лондон. “Днес една жена ми казва: “Аз родих наскоро моето бебе и съм в Англия. И сега твоята книга далеч от родината ще ми помогне да знам, че парченце от България е с мен”, разказа през сълзи Силвена.

Снимка: Павел Минчев

Chef Роу разкри, че много хора търсят съветите й и в социалните мрежи в критични за тях моменти. “Когато имаш това влияние върху хората, ти вече си ангажиран. И не можеш да кажеш “Дотук бях. Тръгвам си”. Не е въпрос на пари, а е въпрос на вдъхновение, въпрос на заряд е. Аз искам всички хора да разберат, че могат. Когато човек дава от себе си, той получава тройно, четворно, петорно и повече даже. И това е самата истина. Нямаме причина да имаме негативен живот”, каза тя.

Има някакви спънки, но ние нямаме контрол върху живота, но имаме контрол върху начина, по който може да реагираме

Силвена Роу

Правилното, разнообразно и здравословно хранене си остава ключът към това човек да се чувства и да изглежда добре, вдъхновен отвън и отвътре. “Всеки може да сложи макиаж, но ако не сияеш отвътре, няма да стане”, добавя Силвена. Здравословното хранене не трябва да е скъпо и в България имаме голямо богатство от “супер храни”, сред които киселото мляко, боба, киселото зеле, категорична е тя. 

“Гурме бебе” съдържа и специална глава, насочена към родителите, чиито деца могат да се определят като “злояди”.

Съветите на Chef Роу гласят: “Да няма подкупи, да няма борби, да се подхожда към детето като към едно малко човече и да продължаваш да опитваш храни - от 10 все една ще му хареса. Просто търпение. Нека цялото семейство да яде по едно и също време и една и съща храна. Красотата на “Гурме бебе” е точно това - че храната е за цялото семейство, не е само за бебето. Детето гледа, че ти ядеш същото и така създаваш чудесна култура”.

Снимка: Павел Минчев

Сред мечтите на chef Силвена е да има класове по кулинария в училищата. “И днес тук сме със “Заедно в час”, които са моят партньор на това голямо благотворително дружество, към което ние всъщност се стремим от малки децата да започнат да се хранят здравословно”, каза тя.

Множество работни ангажименти предстоят за обичаната българка. Скоро се очаква да отвори ресторант в Алпите, а лятото ще прекара в Лондон със семейството си, където е и нейният дом.

 

 

Виж повече за "Заедно в час" в Ladyzone.bg >>