Ако представата ви за домашен любимец е – малко и сладко животинче, то в настоящата класация, определението съвсем не е подходящо. Изброените домашни животни всъщност стават равноправни членове на семействата, в които се отглеждат, точно както вашето кученце.

Лисица Фенек

Снимка: iStock

Лисицата е предпочитана за домашен любимец заради поразителния си външен вид. Фенекът се отглежда вкъщи от векове и печели репутация на много любвеобилно животно, въпреки че никога не може да бъде напълно опитомено. Всеядната лисица се храни с растения и месо, но няма нужда да пие вода, защото еволюцията я е приспособила да извлича вода директно от храната. При наличие на вода все пак пие от нея. Продължителността на живота им е около 14 години.

Кинкажу

Снимка: iStock

Вид хищник, който произхожда от Централна и Южна Америка. Често е наричан „медено мече“. Тези животни толкова обичат мед, че са готови да го ядат директно от пчелния кошер. Езикът на кинкажуто е дълъг почти 13 сантиметра, което го прави полезен и за пиене на нектар директно от цветята, почти като пчела. Животното се храни с плодове, въпреки че експертите класифицират кинкажу като месоядно. Причината е, че животното има кучешки зъби и понякога яде яйца, насекоми и малки гръбначни животни. Продължителността на живота им е между 20 и 25 години.

Чинчила

Снимка: iStock

Не е най-лесното за отглеждане животно. Този вид морски свинчета изискват доста грижи като например разнообразни упражнения, нужни за подобряване на храносмилането. Зъбите им се износват и растат постоянно нови. Чинчилите не бива да се мокрят и трябва да се държат на хладно, тъй като не се потят, а храносмилателният им тракт е изключително чувствителен. Продължителността на живота им е около 19 години.

Дегу

Снимка: iStock

Често са предпочитани домашни любимци сред по-малките видове поради високата си интелигентност и общителност. Те се опитомяват лесно и имат добра връзка с хората, като дори се стремят да помагат на стопаните си в грижите за отглеждането им. Oбичат да гризат дърво, затова е добре да бъдат държани в пластмасова или метална клетка. Продължителността на живота им е около 8 години, а в идеални условия около 13.

Сервал

Снимка: iStock

Хищникът произхожда от Централна и Южна Африка. Главата му е малка, с уши, които се смятат за най-големите сред всички представители на семейство Котки. Крайниците му са необичайно дълги в сравнение с тялото. Като домашен любимец сервалът се храни дневно с около килограм месо и месни продукти. Продължителността на живота им е до 19 години.

Аксолотъл

Снимка: iStock

Не е сред най-популярните домашни любимци, но е уникален, тъй като не преминава през метаморфоза от стадий на ларва до зрялост и остава във водата през целия си живот. За да живее, са му необходими само подходящ аквариум и правилна температура. Тези амфибийни животни не се славят с добра комуникация и любвеобилност, защото са с много деликатна кожа и не трябва да бъдат пипани. Продължителността на живота им е до 15 години.

Любопитен факт е, че аксолотълът всъщност е саламандър, който не успява да се превърне в сухоземно животно в ларвния си стадий, а запазва хрилете си и остава воден. 

Кълбовиден питон

Снимка: iStock

Достига близо 2 м дължина, а менюто му се състои главно от мишки и плъхове. Подобно на всички неотровни змии, питоните първо задушават плячката си, като се увиват около нея. Продължителността на живота им е между 20 и 30 години.

Името на този вид питон идва от това, че защитната му реакция се състои в свиване на кълбо с глава в средата.