Световният ден за защита на животните празнува своя 97-ми рожден ден под надслов: "Споделена планета на хората и животните“. По случая предстои да се проведат събития в целия свят с фокус над ролята, която животните играят в нашия живот, култура и околна среда.

В света живеят около 130 милиарда бозайници, 50 милиарда птици, над 470 милиона домашни любимци и са известни 34 700 вида риби. Всички те живеят на една и съща планета с хората. Животните са основна част от поддържането на добра екосистема и са от съществено значение за нашия начин на живот.

Снимка: Четири лапи

Ето защо ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за глобална законодателна промяна и за признаване на взаимовръзката между хуманното отношение към животните, хората и околната среда.

Още от създаването си през 1988 г. международната организация за защита на животните – ЧЕТИРИ ЛАПИ, разглежда и се бори за повече гласност по темата за директната взаимовръзка между здравето на хората, животните и планетата.

Снимка: Четири лапи

Днес, след тридесет и четири години усърдна работа от страна на ЧЕТИРИ ЛАПИ, правителствата по целия свят и нагласите на обществото по този въпрос, започват бавно да се променят, особено след пандемията COVID-19. Научни изследвания показват, че 75% от инфекциозните заболявания са зоонозни, което означава, че са от животински произход. Според проучвания на водещи учени има "убедителни доказателства", че пазарът за морски дарове и диви животни в Ухан – Хуанан, е бил в епицентъра на епидемията COVID-19.

Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за:
Прекратяването на отглеждане на животни във ферми
Отглеждането на по-малък брой животни, може да подобри хуманното отношение към животните, тъй като това ще намали гъстотата на отглеждане и ще даде възможност за развитие на естествено поведение при животните. Подпомага и прехода към устойчиво земеделие на открито, както и за поддържането на постоянни пасища, които спомагат за съхраняването на въглерода, а не за освобождаването му.

Намаляване на глобалната консумация на месо
Обогатявайки хранителния си режим с повече растителни продукти и с по-малко месни, можем да спестим ненужното страдание на животните. На пазара вече има много нови алтернативи, с които можем да го направим. По този начин защитаваме климата, спомагаме за по-доброто изхранване на нарастващото население и опазваме ценните природни ресурси.