През 2020 г. броят на осиновените деца в България е 418, а до средата на тази година цифрата е 233. В същото време расте броят на прекратените осиновявания - за миналата година те са 13. На този фон първата българска приказка, в която главен герой е осиновено дете, вече е факт. Книжката е създадена, за да помогне на родителите да разкажат на осиновеното си дете истината за неговия произход и историята на тяхното семейство.

Още от дете Пламен от Шумен има съмнения за произхода си. Дълги години не пита, за да не притеснява осиновителите си. Когато е на 51 години, мъжът решава да потърси биологичното си семейство. Разбира, че родителите му са починали, но открива, че има седем братя и сестри, осиновени в различни части на страната, без да подозират един за друг.

„Първият малък шок беше, че имам близначка. Тогава буквално стоях на дивана и ако не стоях, сигурно щях да падна. После разбрах, че сме толкова много. Осем деца - четири момичета и четири момчета. За мен беше радост, защото не всеки има такова голямо семейство“, разказва Пламен. 

Сега, въпреки разстоянието, роднините се стремят да наваксат изпуснатото време заедно. Когато не успяват да се вижда достатъчно често, задължително си звънят по телефона.

„Ние толкова бързо стопихме дистанцията, все едно никога не сме били разделени. Особено с моята близначка, която също е осиновена“, споделя още мъжът.

Пламен е един от първите българи, който чрез законови промени се опитва да премахне „тайната на осиновяването“.

„Когато тръгнах по официален път да намеря вест за биологичните си родители, навсякъде имаше изключително здрава бюрократична стена – член 105 от Семейния кодекс и край, дотам опираме. По неведоми пътища достигнах до информацията, може би отне около 3-4 месеца. При мен щастливо, но има хора, които търсят с години и не могат да намерят“, отбелязва Пламен.

„За момента България е единствената държава в ЕС, която пречи на хората да разберат своя биологичен произход. Има много причини човек да иска да го разбере - както лични, така и здравословни. За съжаление в момента в България това се случва много трудно и е почти невъзможно“, отбелязва Димитра Мирчева, главен редактор и съавтор на книгата „Така започна всичко“.

Вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.