От 13 май 2020 г. извънредното положение, свързано с COVID-19, e отменено. В сила остават извънредните мерки. Какво и как можем да правим след тази дата? Ето кое е разрешено, кое променено и кое все още е забранено от обичайните социални дейности.


Тренировки – да, но на открито

Ако ви липсва любимият треньор, може пак да му позволите да ви поизпоти, стига да има място пред залата си на открито. Тренировките може се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки. Това означава, че уредите във фитнес залите няма как да с ползват, с изключение на такива, които могат да се изнесат навън. Но може да правите тренировка за мобилност, сила или друго, с пудовки, ластици, килимче и всичко, което е рационално за навън. Не се ползват вътрешните помещения, както и съблекални и бани в спортните зали. Разрешени са тренировките за любители, без да имат състезателен характер.
Разбира се, винаги имате и варианта за трениране от вкъщи - рубриката "Играй и спортувай вкъщи" е именно такъв.

Снимка: istockphoto

Плуване в басейни при засилена хигиена

Разрешено е ползването на басейни, като и там нивата на хигиена са завишени. Използва се по-голямо количество хлор за пречистване на водата от обичайното.


Да кажеш „ДА!“ на любимия на въздух

Сватбите са разрешени, но само на открито и отново при определени мерки. Гостите вече може да са повече от 6, каквото беше предишното нареждане. Ако тържеството е в заведение, следва да се спазват мерките, които важат за посещението на ресторанти. Вариантът за храна с шведска маса не е разрешен.

Хапване в заведение, но на разстояние

Заведенията отовриха, но само на открито и спазвайки строги мерки. Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2 метра, а на една маса могат да сядат до 4 души или членове на едно семейство. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент. Сервитьорите и другият обслужващ персонал задължително трябва да са с маски, независимо, че са на открито. За клиентите трябва да има дезинфектанти.


Посещения на музеи, библиотеки, галерии, концерти, кина

Отворени са, но при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. В музеите движението е само еднопосочно. Концертите и културните събития се провеждат на открито. Важно е заетостта на местата да е до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата. Посетителите трябва да бъдат дезинфекцирани на входовете и да носят маски.


На море – може, но при определени условия

Планира се летният сезон да стартира на 1 юли, с условности – в зависимост от това как се развива заразата. Според указанията, 20 квадратни метра площ на плажа трябва да бъдат отделени за 1 чадър с 2 шезлонга. Те ще могат да се използват от двама души или от членовете на едно семейство.