Текстът е продължение. Към първа част >>

Полезна информация за бъдещи мами, кърмачки и за всички останали...

Кафе и лимон

Неподозирано добро болкоуспокояващо въздействие има комбинацията чаша кафе с резенче лимон. Кофеинът е, както знаем, съставка в много аналгетици. Съчетанието му с витамин С засилва ефекта му. Тук, разбира се, трябва да се има предвид ограниченото количество кафе, което може да си позволи една бременна жена или кърмачка.

Етерични масла

Несравнимо силно въздействие оказват етеричните масла от мента, розмарин и карамфил. Достатъчни са няколко капчици върху слепоочието, нанесени с кръгообразни движения с върховете на пръстите.

Упражнение на лицевите мускули

Можете да спрете започващото главоболие, като пораздвижите лицевите мускули с едно простичко упражнение – набръчквате челото и задържате за няколко секунди. Отпускате и повторяте 10 пъти.

Няма по-доброто средство срещу всяка болка от... профилактиката!

- Дълбоко дишане

Това, което не бива да забравяме е, че захранването на кръвта с кислород зависи от дишането. Затова дълбокото и равномерно вдишване и издишване е предпочитан трик да държим надалеч главоболието.

- Движение и чист въздух

Движението гони напрежението, а чистият въздух – болката. Затова разходките сред природата са отлична профилактика срещу главоболието.

- Пиене на много вода

При липса на достатъчно количество течности и преди всичко на вода кръвта се сгъстява. Точно по тази причина храненето на клетките с кислород отслабва. За да избегнем това състояние, трябва да пием дневно поне 2 литра.

- Не на последно място

и изненадващо благотворно въздейства наситената топла отвара от лайка – по желание с истински пчелен мед.