Смята се, че красивите сиамските котки произхождат от Азия и че те са потомък на свещените котки в храмовете в  Сиам (днешен Тайланд), откъдето се предполага, че са получили названието си. Там те са били наричани „лунен диамант” (Wichien-maat). Легендите разказват още, че те прогонвали лошите духове и носели късмет на собственика си.

Пренесени са в Европа и Северна Америка през 19 век, а дотогава се отглеждат само и единствено в Тайланд. Благодарение на необичайния си външен вид, бързо се превръщат в популярна порода домашна котка.  Именно през този период се извършват интензивни селекции, за да се получи съвременния вид, в който познаваме сиамката.

Необикновено кожухче и сини очички

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сиамските котки са най-популярната порода сред късокосместите котки. Най-отличителните белези, които никой не може да сбърка са тяхната окраска и сините им очи. Традиционно тялото им е дълго, стройно и грациозно, а главата - с триъгълна форма. Цветовете на кожухчето им са по-светли по гърба и цялото тяло (почти бели), а лапичките, ушите, лицето и опашката са бежови, в някои случаи дори тъмно кафяви, шоколадови, сивкаво-сини, рижави и в цвят канела.

Знаете ли, че когато сиамската котка се роди, тя е оцветена само в бяло? С течение на времето цветът се променя и животинката изменя козината си.

Много сиамски котки имат късогледство, което е била една от отличителните черти на породата и с нея са свързани много легенди. В наше време този генетичен дефект се смята за недостатък, който не се допуска от приетия стандарт на породата.

Сиамките са силни характери, а любопитството им е пословично

Сиамките са от породите котки, за които собствениците са единодушни – няма по-темпераментни от тях, притежават свой собствен характер и са най-социалната и приятелски настроена порода котки.

Заедно с темперамента обаче, вървят и други качества, които, ако сте решили да си взимате точно такова коте, е добре да не подценявате. Ако се оглеждате за котка, която е тиха и спокойна, то това със сигурност не е вашата порода. Типична за нея е високата и груба интонация на гласа й, която е особено подчертана в периода на разгоненост и когато е недоволна.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНо затова пък са податливи на дресировка, което пък произтича от техния висок котешки интелект. Дори и по-възрастните индивиди са много активни и игриви – никога няма да откажат да се позанимавате с тях. Точно за това не е добре да ги оставяте сами у дома за по-дълги периоди от време, а и защото са известни със своето пословично любопитство – ще щъкат из дома ви и ще го превърнат в игрова площадка в търсене на нещо, с което да се занимават.

Това предполага, че собствениците на сиамски котки трябва да отделят повече време в грижи за домашния любимец, тъй като породата е взискателна. Не се притеснявайте, тя ще помни всеки път, в който я поощрявате за добра постъпка и ще се отблагодарява с много мъркане и гальовни прегръдки. Именно затова е много подходяща за големи семейства и семейства с деца, където няма опасност да страда от липса на внимание.

Ако се грижите правилно за своята сиамка, тя може да достигне внушителната възраст от 15, та дори и до 20 години.