"За проявено невероятно търпение към група подивели деца през последните 4 години" - това ще гравират група родители върху златно колие с медальон за подарък на класната ръководителка на децата им.

И тази година хиляди родители се чудят какви подаръци да направят в края на учебната година за учителите на децата си. Жестът не е задължителен, но въпреки това в повечето училища се е превърнал в традиция. В други пък има издадени административни забрани учителите да получават подаръци. Но като цяло те са по-скоро изключения. 

Форуми, Фейсбук групи и чатове в социалните мрежи са най-лесният начин, по който родителите комуникират и обсъждат.

КАКВО ДА ПОДАРИМ НА ГОСПОЖАТА?

"Аз предложих нещо с диамантче, но не ми обърнаха много внимание. Една майка-ентусиаст яко спамеше със снимки на най-невероятни кичозни неща от някакъв пазар за злато в Асеновград."

На някои места се правят подаръци не само на класния ръководител, но и на учителите от занималня, учители по допълнителни предмети, както и на директора на училището. В детските градини подаръци могат да получат и т. нар. "лелички". 

Снимка: iStock

До консенсус се стига най-често с анкета. По този начин се определя и бюджетът за подарък. През 2024, в края на учебната година родителите събират средно между 30 и 50 лв. за подарък на учителка. В някои класове използват останали пари от т.нар каса - сума, която се събира в началото на годината за посрещане на различни нужди на учениците. 

За класен ръководител общата сума е от 300 до 1500 лв.

По желание, в знак на уважение, родителите могат да направят и отделен, личен подарък на любимите учители на детето си. 

ВАУЧЕР

Закупуването на ваучер за магазин или услуга е една от най-разпространените практики. Подаръчните карти дават свобода на избор на получателя и ви спестяват грешки. Най-често се подаряват ваучери за книжарници или за вериги козметика. 

Много специализирани сайтове за подаръци имат обособена категория за учителя. Стоките са разпределени според пол на учителя, възраст, позиция, която заема и т.н. 

Сайтове за онлайн търговия предлагат подаръчни ваучери за различни преживявания. Те имат дълъг период на ползване, което позволява голяма свобода на получателя.