Село Рибново се намира в област Благоевград и по нищо не прилича на другите села у нас. То е известно в цяла България със своите традиционни сватби, при които лицата на булките се украсяват с бяло и много пайети (гелина). 

Сезонът на сватбите обикновено е през зимата. През останалото време, когато има влюбени, те се виждат само на публично място. През пролетта обаче са актуални абитуриентските балове. И те изпълват цялото село с цвят! 

Роклите, избрани от момичетата тази година, бяха изключително пищни и цветни. Моделите тип „принцеса“ - с изключително обемна долна част с много тюл и пластове. 

В селото все още много жени спазват традициите и покриват главите и раменете си със забрадки. Сред абитуриентките имаше и такива. А цветът им кореспондираше с цвета на роклите.

Други пък носеха тиари. И може би това е елегантният начин, при който традицията среща новото. 

Абитуриентите направиха празника още по-пищен с цветни димки, които държаха в ръце, докато обикалят са автомобилите си. Преднамерено или не, но нюансите бяха съобразени с цвета на роклята на всяка дама.

Колите на абитуриентите в Рибново се украсяват с балони и широки панделки. Те се връзват на предния капак, обикновено под формата на триъгълник.

Снимка: YouTube стопкадър

Шествието е изключително впечатляващо! Жителите на селото излизат по улиците и гледат преминаващите от двете им страни.  

Село Рибново бе отличено за принос и съхранение на традиции и обичаи. То е част от категория "Нематериално културно наследство" по предложение на БАН.