Чанинг Тейтъм направи дебюта си в киното през 2005 г., но за това кратко време успя да се докаже като много талантлив актьор и да си спечели славата на един от най-сексапилните мъже в Холивуд. И в това няма нищо изненадващо, защото една от първите му работи е била в стриптийз клуб, което после се оказва много полезно за актьорската му кариера. Днес Чанинг Тейтъм навършва 40 години.

Той е роден в щата Алабма през 1980 г. в семейството на строителен работник и служителка на летище. Детството му не е било лесно и е имал доста проблеми в училище заради неспособността си да се концентрира и дислексията, която му е пречела да учи. Не му е помагало и това, че момичетата постоянно са го преследвали и са го разсейвали.

Снимка: Getty Images

От стриптийз клуба до голямото кино

Още от съвсем млад Чанинг Тейтъм е можел да се гордее с перфектно тяло и заложби на танцьор. След като работи серия от не много задоволителни работа, младежът става стриптийзьор, известен под името Чан Крофорд.

През 2000 г. участва като танцьор в клип на Рики Мартин, а две години по-късно започва да се снима в реклами. Става много популярен покрай една високоскоростна реклама на газирана напитка, която се превръща в хит в САЩ:

През 2005 г. Чанинг Тейтъм получава роля във филма “Треньор Картър”, в който звезда е Самюъл Джаксън. В него Тейтъм играе млад спортист, което не нещо ново за него, тъй като в училище е тренирал редица спортове, като европейски и американски футбол, бейзбол и бойни изкуства. Филмът е по-скоро неуспешен, макар и да не е пълен провал, но отваря доста нови възможности на 25-годишния Тейтъм.

Снимка: Getty Images

Той участва в няколко успешни филма, сред които “Тя е пич” и музикалният “В ритъма на танца”.

През 2012 г. актьорът прави големия си пробив, като участва в два филма, които стават хитове.

Първият е комедията “Внедрени в час”, в който Тейтъм играе ролята на полицай под прикритие, изпратен да се прави на ученик. В него си партнира с комедианта Джона Хил. Комедията събира 200 милиона долара от продажби на билети по света.

Снимка: Getty Images

Същата година Чанинг Тейтъм участва в друг филм, в който трябва да играе това, което някога е правил - превърналия се в класика сред жените “Професия: Стриптийзьор”, в който изпълнява главната роля и си партнира с Матю Макконъхи.

Филмът на режисьора на “Ерин Брокович” Стивън Содърбърг, който е заснет с бюджет от само 7 милиона долара, успява да събере почти 40 милиона за премиерния си уикенд и общо 167 милиона от продажба на билети по света. През 2015 г. Филмът получи и продължение, което далеч не се представи толкова добре.

Чанинг Тейтъм и бившата му приятелка Джена Дюън бяха обявени за една от най-сексапилните звездни двойки
Снимка: Getty Images

През следващите години Чанинг Тейтъм има възможността да работи с някои от най-големите съвременни режисьори - братята Коен, сестрите Уашовски и Куентин Тарантино.

Снимка: Getty Images

И въпреки успешната му кариера, ролята, с която най-много хора (предимно жени) ще го запомнят си остава на стриптизьора Майк от “Професия: Стриптийзьор”.