Нова мода при ражданията с цезарово сечение, благодарение на техника, която дава възможност на майките да контролират положението, като им позволява сами да изваждат новородените си бебета от утробата.

При цезаровото сечение майките често се чувстват откъснати от раждането, налага им се да лежат на операционната маса с чаршаф между тях и лекарите, а връзката "кожа до кожа", която е изключително важна, се забавя.

За да избегнат това „неудобство“ за майките, нова вълна акушери карат жените да се чувстват по-близо до бебетата си в операционната зала, като предлагат цезарово сечение с асистенция на майката (maternal-assisted caesarean или съкратено MAC).Новата техника има редица предимство за майката и бебето веднага след процедурата, като засилва връзката между тях.MAC е сравнително нова и рядка техника, при която майката протяга ръцe надолу и помага на бебето си да се роди, като го извежда от матката си, повдига го на гърдите си и веднага го гушка.

Акушер-гинекологът от Мелбърн д-р Джоузеф Сгрои предлага процедурата в болница "Епуърт Фриймасън" от 2017 г. и вероятно е един от първите в Австралия, които я извършват.

Той установява, че много жени, които избират вагинално раждане след цезарово сечение, жадуват за връзка с новороденото, която преди това не са успели на установят.

Д-р Сгрои събира данни за ползите от МАC в сравнение с традиционното цезарово сечение, които показват, че връзката между майките и новородените се подобрява.

"Преживяването е много по-добро от това при цезаровото сечение, което е клинична, стерилна среда - то все още е стерилно, но е много по-вълнуващо", заявява той пред New York Post.Освен психологическите ползи, акушер-гинекологът от полуостров Морнингтън, Австралия, казва, че този метод може да има и физически предимства, като забавеното пристягане на пъпната връв и незабавния контакт „кожа до кожа“ - което може да намали нивата на кортизол при майката и бебето, да регулира сърдечната честота на бебето и да подобри кърменето.И двете предимства са препоръки на Световната здравна организация, които традиционно са трудно постижими при раждане с цезарово сечение.

За съжаление, методът все още не е толкова известен и лесно достъпен. Не всички акушер-гинеколози ги извършват, а някои дори отказват да го правят. Д-р Сгрои казва, че все още има "известна съпротива" сред някои, особено по-възрастни лекари.

"С мен се свързват акушерки и медицински сестри от САЩ, Ирландия, Англия и Южна Америка - приятно е да знаеш, че имаме широкообхватно положително въздействие тук и извън страната", казва той.

"Ако това е, което пациентът желае, и вие имате възможност да му осигурите нещо, което е безопасно и полезно - въпросът не е защо да го направите, а защо да не го направите?", добавя специалистът.Д-р Натали Елфинстоун, която също прилага MAC, смята, че възможните причини методът да не се изполва във всички болници, са липсата на политика и основателни опасения за безопасността - и двете според нея могат да бъдат преодолени.Един от най-често срещаните аргументи срещу него е, че рискът от инфекции при майката става по-голям, но тя твърди, че майките правят същата стерилна подготовка като хирурга и не поставят ръцете си близо до раната, а само държат бебето.

Вижте във видеото техника за безболезненто раждане: