Сватба според старите български традиции, с около 4500 гости и тържества, които продължиха 3 дни - това се случи в Арбанаси. Младоженците Георги и Ива от Луковит няма никога да забравят деня, в който, облечени в народни носии, станаха едно семейство. 

Снимка: Сашка Александрова

Сватбеното тържество започва на 21 юли и продължи 3 дни - също като в приказките. 40-градусовата жега не попречи на младоженци и гости да се веселят, да ядат, пият и да носят народни носии, както да го правили хората в миналото. 

"При мен вълнението е много голямо, понеже току-що сбъднах една моя голяма мечта и в момента съм много щастлива. Точно по този начин си представях сватбения си ден.", споделя Ива. 

Снимка: Сашка Александрова

Още когато се запознават и двамата са наясно, че сватбата им ще протече в този дух. 

"Идеята беше моя, но не ми беше трудно да убедя и Ива. Тя носи българския дух в себе си. Съгласието беше взаимно, решението също. Родителите ми бяха доста развълнувани и много радостни. Когато четях сценария за сватбата на майка си, й се насълзиха очите", споделя Георги. 

Снимка: Сашка Александрова

Най-емоционалният момент за Ива е, когато се прощава със своя род. Песента, с която я изпращат от дома й, е "Ела се вие, превива". Деверът й я извежда, за да я преведе от невестенския към семейния живот. 

Булката е с автентична народна носия, с българска северняшка шевица. Ризата е характерна за Луковитския край. Престилката, монетите, трепките, прочелникът и пищималът - всичко по нея е автентично. 

Снимка: Сашка Александрова

Нека е светъл и лек семейния живот на младоженците. И да предават любовта към традициите и на децата си!

Благодарим за снимковия материал на Сашка Александрова.