Кралицата на Малайзия Азиза разкрива, че в началото на 30-те си години е преминала през 16 инвитро процедури, за да успее да зачене.

Тя споделя как се е прибирала в дома си и е плакала след процедурите в интервю за "Телеграф". 

Малайзийката се омъжва за крал Абдула през 1986 г., но има сериозни трудности със забременяването. 

Снимка: Getty Images

Безплодието й нанася тежък емоционален стрес. 

След като преминава през няколко кръга на лечение, през 1990 г. забременява за първи път с момченце. Детето обаче умира малко след раждането. Още един тежък удар за кралицата. 

Най-големият ѝ син, Паханг Хасанал, се ражда през 1995 г., когато кралица Азиза е в началото на 30-те си години. 

"Имах 16 опита инвитро и на 17-ия успях! Никога не съм мислила, че ще имам още пет деца, включително близнаци" - споделя тя.

През 2004 г. тя създава фондация "Tunku Azizah Fertility Foundation", за да подпомага финансирането на лечения за безплодие.

"Моята фондация спонсорира лечението на двойки с бедни и средни доходи. Знам колко струва и през каква емоционална борба преминават хората. Отиваш на лечение и се прибираш вкъщи и плачеш" - разказва още тя пред изданието. 

Снимка: Getty Images

Тунку Азиза е възпитана в изцяло момичешко училище-интернат в Малайзия. След това учи политически науки и социология в Националния университет на Сингапур.

Омъжва се за Ал-Султан Абдула в държавната джамия "Султан Абу Бакар" през 1986 г. и заедно имат четирима сина и две дъщери.

В Малайзия има девет кралски рода, всеки от които се редува да управлява. Нейният съпруг е крал от 2019 г. и тази длъжност ще заема до 2024 г.

Предишният крал, султан Мохамед V, се оттеглил само след 2 години властване, преди краткия си брак с бившата "Мис Москва" Оксана Воеводина.

Всички деца на малайзийската кралица получават образование в Англия, като посещават престижни държавни училища. 

"Искам всички те да работят, да се докоснат до истинския живот, да знаят какво е да живееш с други хора", казва кралица Азиза пред изданието.

Освен фондацията си и различните меценатски програми, кралицата е автор на три готварски книги с традиционни малайзийски рецепти, които е събирала от цялата страна.

Тя е допринесла и за съживяването на умиращия занаят на копринарството през последните две десетилетия. Той има 300-годишна история, но за известно време е забравен. 

На Седмицата на занаятите в Лондон са били изложени различни предмети, свързани с традицията - тъкачен стан, избрани дрехи на самата кралица и произведения от нейната лична колекция.

Кралицата успява да възроди занаята и от един замиращ занаят прави така, че вече около 30о човека да се занимават с него.