Томас Папкала и Франциска Йорданова гостуваха в предаването „120 минути“ по bTV, за да споделят вълнуващи подробности за личния си и професионален живот.

За тях танците са стихия, а семейството – опора. Тя е огънят, той – водата. Повече от 20 години Томас и Франциска Папкала работят заедно в Ню Йорк. Франциска е 15-кратна републиканска шампионка по спортни танци на България и трикратна шампионка на Полша по стандартни танци. Томас е бил състезател на националния отбор на Швеция и финалист на Европейското първенство по стандартни танци.

В момента е съдия в най-престижните световни турнири и пътуващ консултант. В Ню Йорк артистичната двойка преподава в най-голямата танцова верига в света. Решават да се завърнат в България, за да отгледат децата си. Живеят във Варна. У нас създават и "Varna Summer Dance Camp and Gala" – първото по рода си събитие за танцьори в България, в което участниците имат възможността да се учат от най-добрите в бранша. В момента журират в най-бляскавото танцувално шоу "Dancing Stars", което зрителите на bTV могат да гледат всеки вторник от 20 ч.

„Аз ходех на плуване, но една неделя приятели ме заведоха на танци. Бях скептичен, но след време установих, че само танцувам, не ходя на плуване. Обичам да танцувам. Танцът е магия без думи“ – така започва любовта на поляка Томас Папкала към танците. Името му всъщност е Томаш, но в САЩ всички му казват Томас. Приятно му е, че в България хората произнасят името му Томаш.

Снимка: bTV Media Group

„Откакто се помня, танцувам спортни танци. Вкъщи имаше дебати дали да не уча в балетното училище. Заведоха ме там, но аз ревах по целия път обратно до вкъщи, защото ми казаха, че трябва да се откажа от спортните танци. Родителите ми се съобразиха с моето желание“ – разказа Франциска Йорданова. Тя носи името на прабаба си, която е хърватка. Така се казва и майка й, която е срещнала съпротива от администрацията на комунистическия режим относно името на дъщеря й, но е успяла да постигне своето.

Снимка: bTV Media Group

Томас и Франциска се запознават в Манхатън, Ню Йорк.

„Живях в Стокхолм и Лондон, но исках да видя дали мога да постигна нещо повече в САЩ. Отидох там три месеца след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., когато никой не искаше да пътува за Америка. Обикалях танцувалните студиа в Манхатън, без да познавам никого. Съвсем случайно срещнах приятелка таньцорка от Полша. Винаги съм имал голям късмет в живота“ – сподели Томас, който е висок 190 см и винаги му е било трудно да си намери партньорка за танците.

Снимка: bTV Media Group

С Франциска се срещат в залата за танци, където ги запознават с цел изграждане на танцова двойка. Тя не помни кой е бил първият им танц, но Томас помни – фокстрот. Няколко месеца по-късно двамата усещат, че могат да бъдат и двойка в живота.

Няколко години по-късно те са вече добре установени в Ню Джърси, имат две деца и къща, но идва пандемията. Решават да се върнат във Варна, където животът е по-спокоен и ще имат повече време за децата.

Снимка: bTV Media Group

„Животът е голямо колело. С годините виждаш кое е важно, затова се върнахме в България. Обичам Варна от 20 години. Летата ни с Франциска бяха във Варна, а и вашите домати са най-хубавите в света, да ме извиняват италианците“ – призна Томас.

Той е живял в четири държави и се е убедил, че няма идеално място за живеене. Франциска пък добави, че много хора в България не осъзнават какво имат.

Снимка: bTV Media Group

На въпроса какво си казва сутрин, когато се събужда до Франциска, Томас отговори с усмивка, че тя става преди него.

„Когато ставам, си казвам „Блазе му, че спи толкова дълго“. Аз съм ранобудна и ставам към 6:30 ч. През уикендите той става първи“ – разказа красивата танцьорка.

Снимка: bTV Media Group

Двойката е жури в "Dancing Stars" и смята, че шоуто обогатява всички. Създава настроение, дава радост, щастие, има и драма – също като в живота.

На Франциска любимата българска дума е „Да, добре“, а Томас има нелюбима дума, която е „Чакай“.

Семейството е щастливо, че големият им син Матео, който е на 12, има голям интерес към танците и вече танцува.

Снимка: bTV Media Group