Дженика Андерсън и Стефан Дювал са в края на 30-те, когато си правят дете, без да имат чувства помежду си. Те не търсят любов, но имат друго общо - искат партньор, без емоционална връзка, с когото просто да отгледат наследник. Това е сранително нова социална практика, при която хората се срещат заради общото си желание за бъдеще, но без чувства помежду си. Съ-родители - това ли е новото нормално? За семейните отношения, в които човек е готов да стане родител, но не може да чака Единствения/Единствената пише The Guardian. 

Дженика е на 38 години и е геолог в Монтана, САЩ. Тя намира своя партньор в начинанието, посредством платформата modamily.com. Бебе без романтична връзка - това е, което заявява, че иска по телефона, когато открива Стефан Дювал през пролетта на 2019 г. Срещат се на живо през юни.

„Бяхме напълно честни, че искаме скоро да имаме дете, без глупости и без флирт", казва 37-годишният Дювал.

Платоничното съвместно родителство е решението мъж и жена да имат дете с някого, с когото не са романтично обвързани и в повечето случаи дори не живеят заедно.

Явлението е добре установено в гей общностите, също както даряването на яйцеклетки и сперматозоиди. Вече има множество сайтове, в които хората се срещат именно с тази цел. Такива са Coparents.co.uk, Modamily, PollenTree.com и т.н. По време на пролетната карантина последните два сайта са отчели скок в трафика от 30-50%.

Дженика Андерсън вече има едно дете - син, но е разделена с баща му. Тя се регистрира в два уебсайта в началото на 2019 г. Иска да има още едно дете, което да расте и с двамата си родители. Проблемът е, че живее в малка общност, където няма никой, който да иска да сключи споразумение за съвместно родителство по този начин.

„Наистина не исках романтична връзка. Мислех, че това само ще обърка нещата. "Исках бебе, без да си губя времето да ме сваля мъж!"“, казва тя. „Вече бях разбрала, че традиционният начин за дете и семейство не се получава. Със Стефан имахме обща посока - да отгледаме щастливо дете."В същото време Стефан е разочарован от усилията си да срещне жена, която да споделя желанието му за деца. "Исках дете, което да придаде повече смисъл на живота ми."

След като прекарват известно време заедно, решават да опитат да имат бебе по естествен начин. Проследяват овулация и Дженика забременява. Повечето партньори за съвместно родителство или правят секс, или избират метода за изкуствено осеменяване.

Една година след първата им среща се ражда дъщеря им.

Оливър, който е част от друга двойка, срещнала се по този начин, споделя своя опит.

„Нямаше романтика и любов, но нашите принципи за отглеждане на дете бяха едни и същи - забавление и спонтанност. Образованието също беше важно. Кейт ме приема такъв, какъвто съм. Тя не изисква от мен и с нея лесно се комуникира", казва той.

Кейт забременява 4 месеца след срещата им. По време на бременността правят всичко, което и традиционните семейства - прегледи, скенер, пазаруване на бебешки неща. Накрая бащата присъства на раждането.

Опасявайки се от предразсъдъците и мнението на околните, с които такива родители често се сблъскват, Оливър и Кейт (не са истинските им имена) и до днес се преструват, че са били двойка. Синът им вече е на 18 месеца. Кейт споделя: „Оливър се премести в резервната ми стая. Живя там, докато не инсценирахме раздяла. Родителите ни са доста консервативни. Дори и сега само един или двама приятели знаят истината. Би трябвало да можем да живеем живота си, без да се страхуваме от оценката на другите, но това все още не е приемливо за много хора".

За разлика от тях родителите на Стефан посрещат Дженика много добре. Те са двойка, но само заради родителството. „Мисля, че е възможно да си баща и без изобщо някога да си бил влюбен в жената до теб", казва Стефан.

"Мисля, че решението да бъдете съ-родители също е вид любов. просто не по традиционния начин", мисли Дженика.