Да работя или да не работя? Това е въпросът, който си задава всяка жена, малко след като стане майка. Изследването на Харвард за щастието при децата обаче веднага ще накара всички майки да се почувстват по-добре, тъй като това е един от първите въпроси, с които много жени се сблъскват – а еднозначен отговор няма.

Когато отпускът по майчинство свърши, ще бързате ли веднага да се върнете на работа? Защото много жени чувстват вина, че лишават детето си от време и грижи, пропускайки едни от най-формиращите години за малчуганите, като ходят на работа.

Е, можете да спрете да се терзаете. Проучване на американска специалистка от Харвард изследва щастието при децата на работещите майки в сравнение с майките, които остават вкъщи. Тя установява, че децата на работещите майки са също толкова щастливи като възрастни, колкото децата на майките, които остават вкъщи. Децата на майките, които остават вкъщи, също порастват щастливи. Изобщо - не е нито по-добре, нито по-зле за бъдещото щастие на детето, ако майката работи или не.

"Хората все още вярват, че когато майките работят, това по някакъв начин е пагубно за техните деца", казва проф. Катлийн МакДжин от Харвардското бизнес училище.

"Така че откритието ни, че работата на майката не влияе върху щастието на децата в зряла възраст, е наистина важно", допълва ръководителката на проучването.

Тези скорошни резултати са част от по-голямо проучване, което МакДжин провежда относно това как работата на майките влияе върху развитието на децата. МакДжин и нейният изследователски екип сравняват две международни проучвания, проведени в продължение на десет години. В него участват 100 000 мъже и жени от 29 държави, които отговарят на въпроси за ефекта на работещите майки върху порасналите им деца.

През 2015 г. Катлийн МакДжин публикува първите резултати от изследването, според които дъщерите на работещи майки са склонни да печелят повече пари като възрастни. Проучването установява, че дъщерите на работещите майки печелят средно с 1880 долара повече годишно от дъщерите на майките, които стоят вкъщи.

Майките, които работят, влияят положително и на синовете си. Синовете на работещите майки са склонни да имат по-равнопоставено виждане между половете, склонни са да се оженят за партньорки, които също работят и отделят допълнителни 50 минути всяка седмица, грижейки се за членовете на семейството.

В проучването и дъщерите, и синовете са били попитани за цялостното им удовлетворение от живота. Независимо дали майките им остават вкъщи или ходят на работа, всички съобщават, че се чувстват щастливи. Резултатите от изследването биха помогнали на много майки да се справят с угризенията, че пренебрегват децата си, ходейки на работа.

"Докато постепенно разбираме, че децата ни не страдат, надявам се, че тази вината ще отшуми", заявява проф. МакДжил.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в сайта на Harvard Business School.