Перфектната майка не съществува, или по-скоро всяка майка е идеална по свой собствен начин, но разбиранията и методите ѝ може да не са по вкуса на други хора. Анимационните светове на „Дисни“ са пълни с персонажи, които са израсли като сираци или са били отгледани от зли мащехи. По-малко са тези, които са отгледани от майките си, но дори когато персонажът има жива майка, тя рядко е абсолютно перфектна.

Социоложката Александра Чканикова от сайта family3.ru е подбрала няколко примера за майки от филмите на „Дисни“, които имат своите недостатъци, но въпреки това са успели да отгледат страхотни деца.

Фа Ли – майката на Мулан от „Мулан“

Фа Ли едва ли е направила впечатление на много зрители. Майката на момичето войн Мулан е мълчалива и рядко се опитва да промени обстоятелствата, които я тревожат. Пълна противоположност на дъщеря си, която вярва, че може да се пребори с всичко, стига да иска и дори се записва в армията на мястото на баща си.

Снимка: imdb.com

Макар майката на Мулан трудно да може да се впише в съвременните представи за добра майка, тя е много достоверен персонаж от историческа гледна точка. Една жена от 14 век трудно би могла да направи повече, отколкото да сподели какво я тревожи, ако не иска да получи наказание от съпруга си.

Снимка: imdb.com

Въпреки това в анимационното филмче от 1998 г. Фа Ли очевидно не е толкова обсебена от идеята дъщеря ѝ да се представи добре в обществото и да си намери добър съпруг. Тя просто иска Мулан да е щастлива и когато накрая дъщеря ѝ се завръща от бойното поле като герой, Фа Ли е горда с постиженията ѝ.

Готел – мащеха на Рапунцел в „Рапунцел и разбойникът“

Макар да не е родна майка на дългокосата Рапунцел, Готел не е и стандартната мащеха от приказките. Тя не мрази осиновената си дъщеря, не иска да я нарани и не се опитва да я ограничи по никакъв друг начин… освен че я е затворила на върха на кула.

Снимка: imdb.com

Готел обича Рапунцел, но любовта ѝ е маниакална и токсична. За съжаление не малко деца ще разпознаят това в собствените си родители. Най-големият страх на тези родители, точно като на Готел е, че един ден детето им ще излети от гнездото и вече няма да има нужда от тях.

Снимка: imdb.com

Готел не е зла, не иска да отрови Рапунцел заради красотата ѝ, или да я измами по някакъв начин, за да се възползва от нея. Тя просто трябва да се научи, че задушаващата привързаност и зависимост в никакъв случай не са нещо хубаво.

Еудора – майката на Тиана от „Принцесата и жабокът“

Всяка майка иска най-доброто за дъщеря си. И в това няма нищо лошо. Проблемът се появява когато майката смята, че знае какво е най-доброто за дъщеря ѝ и не се съобразява с нейните желания.

Снимка: imdb.com

В анимационното филмче от 2009 г. Тиана мечтае да отвори собствен ресторант и е готова да работи за това, но майка ѝ не успява да разбере мечтата на дъщеря си и е убедена, че знае какво точно липсва в живота на момичето – истинска любов с красив принц.

Елинор – майка на Мерида в „Храбро сърце“

Кралица Елинор е перфектната дама. Елегантна, възпитана и добре запозната с етикета в кралския двор. За разлика от нея Мерида е… дете. Шумно, разхвърляно и своеволно.

Снимка: imdb.com

Елинор е толкова обсебена от идеята да превърне Мерида в свое умалено копие, за да може да си намери подходящ партньор и да бъде добра съпруга, че пропуска да види какво всъщност иска дъщеря ѝ.

Снимка: imdb.com

В крайна сметка обаче открива, че способностите и интересите на Мерида са по-полезни от нещата, които тя иска да я научи и дава повече свобода на дъщеря си.

Идуна – майка на Елза от „Замръзналото кралство“

Елза е антигероят в суперуспешния филм на „Дисни“ „Замръзналото кралство“. Тя притежава силата да създава лед и да замразява всичко, което докосне, но когато осъзнава, че е нежелана в родното си кралство, създава свой собствен заледен замък. И всичко това е по вина на родителите ѝ.

Снимка: imdb.com

Когато научават, че дъщеря им има такива сили, те я затварят в замъка и не ѝ позволяват да общува с никого. Крият я като срамна тайна и несъзнателно посяват в сърцето ѝ омразата, която ще я накара да се изправи срещу собствената си сестра.

Снимка: imdb.com

Родителите на Елза не правят всичко това, за да я наранят, а за да я предпазят. Те я обичат и искат най-доброто за нея, но вместо това ѝ причиняват много по-голяма рана.

Въпреки че тези майки не правят нещата по най-добрия начин, те все пак успяват да дадат на дъщерите си стабилната основа, върху която да изградят живота си и да се оформят като личности. Тези персонажи ни учат, че няма един-единствен правилен начин за отглеждане на деца, а грешните са безброй много, но това не е проблем, ако си готова да направиш стъпка назад и да чуеш какво всъщност иска детето ти.