„Всичко започва с две сестри...“

Това може да е началото на комедия, коледно печене на сладки, караница тип „защо ми вземаш дрехите“ или пък йога практика „да видим на мама колко нерви са останали преди тотално да полудее от нас“. Но това всъщност е реплика на най-забавния според мен образ в "Замръзналото кралство" 2. Олаф накратко разказва това, което се e случилo в първата част. Ако искате да се посмеете от сърце, задължително следете всички реплики на дребния снежен човек във филма. Защото Олаф е 3 в 1 - Монти Пайтън с морков, Мистър Бийн с въглен, вместо бенка, и Стоянка Мутафова в снежен вариант.

На 20 ноември в, Синема Сити, Mall of Sofia, се случи едно от най-красивите филмови събития за 2019 година. Повод за него бе втората част на Замръзналото кралство, който през ноември 2013 година беляза цялата киноиндустрия с рекордния си успех и постави основата за едно още по-дългоочаквано продължение.

- Мамо, защо и големи хора искат да гледат Елза и Анна? – ме попита дъщеря ми, когато се оказахме в средата на пълна зала, в която имаше от момиченца, облечени в сини рокли и наметала, до големи мъже с тежки зимни палта и шапки.

Когато режисьорите на "Замръзналото кралство" 2 Крис Бък и Дженифър Лий се замислят за продължение на първата част на продукцията на „Дисни“, те искат да увеличат възрастта на персонажите и с това да разширят франчайзинга. Насочват се към ръст на публиката над шест години, деца, които обаче все още вярват (и играят) в магията и изпитват лека носталгия по оригинала. Средната възраст в залата показваше, че или много хора искат да видят радост в очите на децата си, или просто повече хора вярват в магията.

- Защо всички търсиха салама?
- Елзаааа... Аннаааа.... Самантааа.... (тук цялата зала избухва в смях).
- Шегувам се, не познавам никаква Саманта!  (тук избухват и тези, които са оцелели след предишното избухване).
Саманта всъщност не е персонаж от филма. Но пък знае ли се кой може да изскочи от храстите на магическа гора?! Вместо Саманта, оказва се, дъщеря ми през цялото време е чувала салама. Търсеше салама и в колата на път за вкъщи след прожекцията, и когато се прибрахме у дома, мисля, че издирването продължаваше дори и по пътя към детската градина на следващата сутрин.


Този филм предизвика смях в октава, за която не подозирах, че дъщеря ми може да поддържа. Тя е по-скоро спокойно, фино, свенливо дете. Репликите на Олаф отприщваха искрен и продължителен смях у нея. И не само.

А аз мога ли да си имам малко лилаво гущерче?

Първата част на "Замръзналото кралство" е доста по-обрана откъм среща с тежките неща от живота, като смъртта например. Спомнете си как се разказва за смъртта на родителите на Елза и Анна – просто пада една черна завеса върху техния портрет. Идеята за загубата е много по-забележима във втората част. Темата за починалите родители е нещо, от което много майки и бащи се притесняват, дискутират, търсят информация как биха поднесли такава новина. Както често се случва, и в този момент децата ме учудиха с тяхната зрялост и адаптивност. Въпреки че тази тема стои като особен стожер в текстовете на много кино критици и обикновени любители, говорили за филма, нито дъщеря ми, нито другите деца от компанията й обърнаха внимание. Майката и бащата на Елза и Анна са пътували с кораб и са умрели. Точка. Това е факт, който се приема в абсолютната си естественост и посока. И е много по-важно да попиташ ще имаш ли и ти малко лилаво гущерче. Става дума за духа, повелител на огъня – най-сладкото, чаровно и пъргаво създание, което укротява жежкия си нрав в снежинките на Елза.


Елза кой дух е?

Петият. Но няма да ви разкажа повече. Все пак идете да гледате филма.  

Защо Елза остана на живее в другото кралство?

Страхът е понятие и тема, които доста се дискутират във втората част на "Замръзналото кралство". И не мога да не призная, че от устата на смелите Елза и Анна излизат запомнящи се реплики, които биха помогнали на децата да се справят, ако те самите имат страхове. И Елза, и Анна вземат достатъчно смели решения във филма - да останеш там, където принадлежиш, да кажеш "Да", да тръгнеш... 

Може ли Дядо Коледа да ми донесе малките Елза и Анна, но да не им падат краката?

Не знам кога е точният момент децата да разберат, че Дядо Коледа не съществува в тази форма, която е наложена в консуматорското общество – носещият подаръци у дома, при баба, в детската градина, училището, работата на мама, работата на тате и т.н. Често говорим с дъщеря ми, че коледните празници са време, в което можем да сме си повече вкъщи, заедно, да прекарваме време в игри, готвене, смях и гъделичкане. И макар за нейните 6 години вече да знае доста неща за любовта и доброто, няма да я карам да минава на детски пост – без играчки и най-вероятно ще получи малките Елза и Анна. 

След всички нейни въпроси реших и аз да я попитам нещо.
- Ти Елза ли си, или Анна?
И двете сме на менние, че Анна е доста пренебрегвана, а всъщност е голям пич! И така ми се искаше да чуя от дъщеря си отговор, в който споменава точно нейното име. Добре, де, и Олаф ставаше!
- Аз съм дете, мамо!
И това май е всичко, което искам като майка да чуя след филма.

"Замръзналото кралство" 2 тръгва по кината от 21 ноември, на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX.