Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити. Това съобщи на пресконференция Бистра Илиева от "Зонта Интернешънъл", цитирана от БТА.

Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на Асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие.

Според данните на МВР за периода 2019 г. - 2021 г. има увеличаване на обажданията на тел. 112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден.

Според експертите огромен проблем е, че нагласите в нашето общество са да не признаваме домашното насилие и да не съобщаваме за него. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа, а статистиката сочи, че 80 процента от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това и те стават насилници.

Затова експерти настояват новият парламент да приеме предложенията за промени в Закона за домашното насилие. Предлага се да има превенция както за насилваните, така и за насилника, жертвите да могат да го разпознават.

По думите на Полина Кавръкова от Зонта България, едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е защитата на жертвите и в социалните мрежи.

Настоящето законодателство предполага възможността за ограничителна заповед, но след това всичко, което извършва насилникът в социалните мрежи, не е под никаква форма ограничено.

Сексуалните посегателства срещу жени и деца се увеличават с всяка година, безобразно е нарастването на съдържания и посегателство в онлайн пространството, предупреди Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Вижте повече в сайта на bTV Новините.