Деси Бакърджиева обича уюта на дома и семейството. Самата тя се старае да създава такава атмосфера за най-близките си. Помолихме Деси да се върне назад в годините и да си спомни любимия сладкиш от детството си, както и да ни разкаже някоя беля, която помни и до ден-днешен. Какво ни сподели актрисата и майка на две прекрасни дъщери четете в следващите редове.
Кой е сладкишът (вкусът) на твоето детство?
Баба ми беше голям сладкар и кулинар. Детството ми има аромат на ванилия, кекс и кифлички. Обожавах да съм и на гости. Майка ми пък готви прекрасни манджи, чиито рецепти умело крада. Не съм от хората, за които храната е смисъл на живот. Харесвам вкусната храна без значение дали е традиционна българска, китайска или италианска. Диети не пазя, но определено не ям прекалено много. Много ми е трудно заради динамичното ми ежедневие да се храня здравословно. Старая се. Определено бих казала, че съм на периоди. Имам само едно правило относно храната, а то е да не вечерям след 20 ч.
Кой приготвя този сладкиш? Ти имаш ли твой вариант и каква е рецептата?
Аз, кой друг… Към тези рецепти добавих аромат на ром и шоколад (усмихва се).
- Кексът на БАБА
4 яйца
2 чаени чаши захар
½ ч.чаша олио
1ч.чаша прясно мляко
2 ½ ч.чаша брашно
1 бакпулвер и 3 прахчета ванилия/или 1 доза есенция
За получаване на два цвята:
2 супени лъжици какао
100 г смлени орехи или бадеми
Как да приготвите: Дозата обикновено стига за две малки формички за кекс, които трябва да бъдат предварително намаслени и посипани с брашно, за да не залепва кексът. Продуктите се смесват последователно, както са описани и се разбъркват до получаване на хомогенна смес. За да получите ефекта два цвята, се оставя малко от сместа и към нея се добавят орехите и какаото.
Пече се на 180 градуса.
- Пълнена тиква с мед орехи и сушени плодове
1 кг тиква
50 г орехи
1 малка ябълка
100 г ошав
½ круша
½ дюля
1 ч.л. канела на прах
2-3 с.л. мед
Как да приготвите: Тиквата е от типа плодови зеленчуци. В края на октомври на пазара могат да се открият най- различни сортове. Не забравяйте да измиете добре тиквата. Ако използвате цигулка или мускатна тиква, отрежете там, където започва да става тумбеста. С лъжица издълбайте и отстранете семената. Нарежете на кубчета с приблизително еднакъв размер ябълката, крушата и дюлята.
Нарежете на ситно ошава и орехите. Сложете всичко в купа. Поръсете с канелата и разбъркайте добре. Напълнете тиквата с плодовата смес. От време на време притискайте с лъжицата, за да уплътните плънката.
Сложете тиквата в подходящ съд и сипете вода, колкото да покрие дъното. Поставете капака на тиквата.
Печете два часа в загрята до 170 градуса фурна, докато тиквата омекне. Извадете я и изчакайте да се охлади, гарнирайте я с мед и орехи.
Пакостливо дете ли си била?
Много пакости съм правила, но помня една случка точно преди зимата, когато бях на 4-5 години. Баба ми имаше шал - прекрасна сребърна лисица, която ми се стори много мръсна и я накиснах в леген с прах за пране… за около 10 минути, докато баба дойде и очите й така се разшириха, че не можа да каже нищо дълго време.
Какво мислиш за празнуването на Хелоуин – правиш ли нещо специално на/за този ден със семейството ?
С наближаването на зимата идват едни от най-любимите ми празници – рожден ден, Коледа и Нова година. Харесвам празниците, защото това е сплотявало семейството ми и в годините, когато съм се радвала само на тези почивни дни, те са били истински празненства.
Харесвам и Хелоуин, всъщност малко хора знаят, че това е келтската нова година Сауин. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото, гадания.
А на 1 ноември у нас пък е Денят на народните будители – важен ден и празник за мен.
Пакост или лакомство?
Лакомство, въпреки че се замислих дали не искам да направя някоя пакост, за да се позабавляваме.