Вече е изключително рядко някоя световна знаменитост да има дете и да го кръсти с традиционно име, като Джон или Сара. Погледнете само как се казват децата на Ким Кардашиян – Норт (север), Сейнт (светец), Чикаго и Псалм. Сред звездите такива уникални или направо странни имена вече са по-скоро правило, отколкото изключение.

Защо се случва това и какво стана с традиционните детски имена?

Откъде тръгна традицията звездите да кръщават децата си със странни имена?

Счита се, че един от първите известни хора, които са решили да дадат на децата си имена, каквито почти никой друг няма, е рок музикантът Франк Запа. Неговите деца се наричат Муун (луна), Дуизил, Ахмет и Дива. След това все повече рок и поп музиканти избират за децата си нетрадиционни имена.

Тази мода започна да става по-популярна в началото на XXI век, след като музикантът Крис Мартин и актрисата Гуинет Полтроу нарекоха дъщеря си, родена през 2004 г., Епъл (ябълка). Това предизвика много шеги по техен адрес и предположения, че ако имат второ дете, трябва да го кръстят или Портокал или Банан. Двойката наистина имаше още едно дете, син, когото нарекоха Моузес (Моисей).

Гуинет Полтроу с малката Епъл
Снимка: getty

През следващите години се превърна в традиция за звездите да дават уникални имена на децата си. Моделът Лъки Блу Смит и певицата Сторми Бри нарекоха дъщеря си Гравити (гравитация), Никълъс Кейдж и Алис Ким кръстиха сина си Кал Ел (истинското име на Супермен от комиксите на DC), актьорите Джейсън Лий и Бет Рийсграф дадоха на сина си името Пилот Инспектор.

Какви са причините известните родители да избират необичайни имена?

Според една статия на „Ню Йорк Таймс“ от 2006 г., има четири причини странните имена сред децата на звездите да стават все по популярни.

Запазване на бунтарския образ - Както вече уточнихме, модата да се кръщават деца с необичайни имена започва първо сред рок звездите, които обикновено искат да поддържат образа на хора, които се бунтуват срещу традициите. За много от тях това да имат деца изглежда като стъпка назад и дори като нещо пагубно за кариерата им. По тази причина дават на децата си имена, които да са уникални и да предизвикват смут. За тях името на детето е част от цялостния образ на звездата.

Франк Запа е една от първите звезди, които стават популярни със странните имена на децата си
Снимка: getty

Детето като продукт – Донякъде свързано с предишното е и желанието да родителите да превърнат детето си в продукт. Някои звезди дори вече са регистрирали имената да децата си като търговска марка. Сред тях са Бионсе, Jay Z, Бритни Спиърс и разбира се сестрите Кардашиян-Дженър.

Символ на привилегии – За други родители името, което дават на детето си, е символ на специалния му статут в света. То е по-привилегировано от останалите деца, защото се е родило в семейство на звезди и трябва да носи името си като символ на това особено положение.

Тренд – И последната причина е просто защото другите така правят. Нетрадиционното се превръща в традиция. Тази тенденция не подмина и кралското семейство – Меган Маркъл и принц Хари кръстиха сина си Арчи, което не е кой знае колко особено, но не се връзва с традициите в кралското семейство и изненада всички, които залагаха какво ще е името на кралското бебе.

Особените имена не са запазена марка само на богатите и известните

Преди време стана ясно, че все повече бебета в света получават имена като Денерис, Джейми и Церсей – имена на персонажи от хитовия сериал „Игра на тронове“.

Не само богатите искат да скъсат с традициите при кръщаването и все повече обикновени хора избират имена, които са необичайни. У нас намяляват традиционно българските имена за сметка на тези, които са международни.

Разбира се няма как да сравняваме имена като Пилот Инспектор и Псалм с навлизащите в България чужди имена или двойните имена, които стават все по популярни, но тенденцията показва, че промяната на традициите в кръщаването е световна и ще се задържи.