Със сигурност, като всеки родител, и вие сте се сблъсквали със ситуацията, в която малчуганът намръщено сяда на масата, обръща глава настрани, сбърчва сърдито носле и… категорично отказва да вкуси от съдържанието в чинията. За щастие, този проблем има решение, и то е... като се опитаме да събудим любопитството и интереса у малкия злоядец към поднесеното върху трапезата блюдо. Как можем да го направим ли? Ами... с внасянето на малко повече старание, творчество и въображение в приготвянето и аранжирането на детското меню.

Чудесен пример за това ни дава една обикновена майка на две деца от Малайзия. Впечатляващите вкусотии обаче, които тя твори и на които и най-опърничавият злояд мъник не би устоял, са всичко друго, но не и обикновени! Името й е Саманта Лий, а кулинарното си хоби засега тя споделя с над 260 000 почитатели от Instagram и с над 13 000 от Facebook. 

Саманта Лий

Саманта има и личен блог - EatzyBitzy.com, от чиито очарователни страници ни разкрива стъпка по стъпка тайната на сътворяването на тези толкова красиво оформени с прецизност, художествен нюх и изящество кулинарни творби. Всъщност става дума за така популярното в много азиатски култури Бентопревръщането на храната в произведение на изкуството, традициите на което идват от Япония.

Решението да се докосне и запознае с магията на Бенто Лий взима през декември 2008 г., когато е бременна с втората си дъщеря. Поводът да го направи е продиктуван от доброто желание на младата майка да приучи към самостоятелно хранене по-голямата си дъщеря и да се справи окончателно със злоядството й. Така стига до извода, че е време да се научи на тънкостите в сътворяването на красота и изкуство в чиния. Въпреки че Лий никога не се е занимавала професионално с кулинария, а още по-малко и с Бенто, майчинството я променя и тя постига изумителни успехи, певръщайки се в творец, в чийто талант и фантазия сами може да се убедите.

"Бях много щастлива и благодарна, че с изкуството Бенто успях да впечатля дъщеря си и да я превърна в най-верния си почитател, оставяйки го в трепетно очакване на следващата вкусотия!", споделя Саманта в интервю, дадено за HuffingtonPost.

Ако все още не сте разгледали малката част от нейните очарователни кулинарни картини, сега е моментът да се потопите в тяхната вселена и да се насладите в галерията по-горе на смайващото им великолепие.