Предполагам, че повечето деца нямат късмета на моята дъщеря да имат баба, която е И професионална детегледачка. По тази причина родителите им ще трябва да вземат решение дали да наемат бавачка, която да се грижи за децата, докато мама и татко са на работа или да ги поверят на бабата.

Истината е, че няма точен отговор на въпроса кой вариант е по-добър. За всяко семейство и всяко дете ситуацията е различна, затова тази статия сравнява двата варианта, без да посочва кой от тях е по-добър.

Ще направим сравнение между бабата и бавачката в три категории – цена, безопасност и очаквани резултати.

БАБА ИЛИ БАВАЧКА: ЦЕНА

В повечето случаи въпросът за това дали да бъде наета бавачка не се решава от аргументите на родителите, а от портмонето. Би било хубаво всеки да може да си позволи професионална помощ в отглеждането на детето си и да може да избира между бабата и детегледачката, но това няма как да се случи.

В тази категория бабата безспорно печели, тъй като една опитна детегледачка на пълен работен ден ще ви излезе скъпо. Най-евтините, които може да намерите, ще очакват заплащане от около 1500 – 2500 лв. на месец (10 – 15 на час).

Съществува и вариант за бавачка на повикване, когато ви се налага да излезете за няколко часа, но ако по-често се налага да ползвате такава услуга, няма как да сте сигурни, че същата детегледачка ще е свободна. На детето ви ще му е трудно да остава с непознат човек.

От своя страна бабата е безплатна. В най-лошия случай ще ви се наложи да ѝ осигурите къде да спи и какво да яде, но ако живее наблизо, може да се прибира, а понякога и тя да ви носи нещо за хапване.

Проблемът с бабата е, че ако не сте доволни от услугите ѝ, освобождаването ѝ ще е по-трудно, защото може да я нараните, докато прекратяване на договора с бавачката е значително по-лесно. Освен това, като говорим за наранени чувства, ако изберете едната баба пред другата, това може да нарани пренебрегнатата.

БАБА ИЛИ БАВАЧКА: БЕЗОПАСНОСТ

По-важен въпрос от финансовия е този за безопасността на детето или децата. Когато се доверите на детегледачка, избирате да пуснете непознат човек в дома си и да му поверите децата си. Има много ужасяващи случаи, които няма да споменаваме тук, които обясняват защо дори заможни хора предпочитат да оставят децата си при член на семейството.

От друга страна обаче от детегледачката може да очаквате да е 100% ангажирана с детето ви, защото това ѝ е работата. Професионалните детегледачки задължително минават през курсове по оказване на първа помощ и знаят как да обезопасят дома, така че да няма инциденти.

БАБА ИЛИ БАВАЧКА: ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ

Важно е да сте наясно какво очаквате да постигне човекът, който гледа децата ви. Ако искате само в дома ви да има човек, който да подсеща децата ви да ядат и да си пишат домашните, няма нужда да харчите пари за бавачка, ако имате баба на разположение.

Също така от бабата може да очаквате, че ще върши и допълнителни неща в дома ви, за които по принцип трябва изрично да молите детегледачката (готвене, чистене, пране, гладене) и може би да плащате повече.

Ако обаче детето ви е по-малко – новородено или прохождащо, професионалната помощ е за предпочитане. Това е периодът, в който детето се учи и се нуждае от постоянна помощ и напътствия. В това отношение бавачката е по-добър вариант от бабата, защото:

  • Може да ѝ поставяте цели, като например да научи детето да не се напишква, ако е навършило две години (или по-рано, ако сте от хората, които вярват, че е възможно) или да се научи да си подрежда стаята, след като приключи с играта. Няма гаранция, че бавачката ще се справи, но вие имате право да го изисквате от нея и ако не сте доволни, може да потърсите друга.
  • Може да разчитате, че ще е по-строга от бабата, което може би няма да се хареса на детето, но ще е по-добре от вас. Преди време съпругата ми си постави за цел да спре с адаптираното мляко и постигна много добри резултати, преди да даде бебето на баба си (тази, която не е професионална детегледачка, макар да съм сигурен, че и другата би омекнала). Бабата не е успяла да накара детето да яде друго и в крайна сметка е прибягнала до млякото, което върна прогреса назад.
  • Бавачката е по-добре подготвена, отколкото бабата. Разбира се това не важи за всички бавачки, но по-добрите се интересуват и следят от модерните тенденции и изследвания в отглеждането на децата. Можете да намерите такава, която има вашите разбирания и принципи, така че да сте сигурни, че детето ви ще бъде гледано по начина, по който бихте го гледали вие. С бабата неминуемо ще се сблъскате с аргумента „Аз си ви гледах така и нищо ви няма“.

В крайна сметка няма правилно решение. Ако този въпрос стои пред вас, в крайна сметка ще вземете решение според своите вярвания, очаквания и възможности. Важно е обаче да сте приготвени за специфичните особености на всеки един от двата варианта.

Между другото, тук говорим за детегледачката в женски род, но не е задължително да бъде жена. За предимствата да наемете мъж детегледачка може да прочетете тук: