Съвет от опит: Ако предлагаме на бебето зеленчуците поотделно, така по-лесно ще научим кои са сред любимите му и кои предизвикват лоша реакция. След като сме наясно с обичаните храни на бебко, можем да смесим два вида заедно – например мачкани моркови и тиква. Препоръчително е, също така, храната на бебето да поднасяме в чиста купичка с винаги стерилизирана лъжичка. Директното хранене на бебето от бурканче, което отново затваряме за съхранение, крие рискове от замърсяване и развитие на микроорганизми.
В периода около 5-ти – 6-ти месец бебето вече е достигнало да един нов по-зрял етап на развитие, когато крехкият му организъм е напълно готов за първата си среща с нещо по-различно от майчината кърма (или адаптираното мляко). По друг начин казано – моментът за т.нар. твърда храна, макар и под формата на пюре, вече е настъпил. Време е за първото ястие, което ще предложим на вниманието на огладнелия дегустатор.
От позицията на скромния опит на мама на 2-годишен пакостник, ви предлагам да се запознаете с плодовете и зеленчуците, горещо препоръчвани като първа стъпка към захранването. С коя от тях ще започнете е личен ваш избор.
Продължение >>
Сладкият картоф (батат)
Някои родители отлагат за по-късен етап запознаването на мъниците си с този превъзходен зеленчук. Факт, продиктуван преди всичко от опасението им, че подчертано благия вкус на батата ще окаже силно въздействие върху оформянето на вкусовите навици на детето в полза на сладкото. Всъщност, като се замислим, кърмата също има сладък вкус. А пред природните закони и… боговете мълчат. Така че, мили мами, изборът е ваш. Ако се боите от вероятността детето ви да развие подчертано предпочитание към сладките храни, и считате, че това ще навреди на аспирациите му към несладките, списъкът по-долу предлага достатъчно избор. Ако обаче вашето дете е било или и все още е кърмено, на него определено ще му допадне вкуса на сладкия картоф. Най-важното, което можем да знаем със сигурност, е, че сладките картофи са пълни с витамини D, C, В6, с желязо, калий и магнезий.
Бататът – превъзходна храна и за бебета >>
Продължение >>
Морков
В това оранжево коренче се съдържа най-много каротин – провитамин А. Морковът е мощен антиоксидант и е пълен с всевъзможни полезни съставки - витамините С, А, В комплекс, D. Чудесен вариант е и сокът от моркови - ароматен, нежен и прекрасен начин да накарате мъника наистина да заобича този удивителен зеленчук.
Негово Величество Морковчето >>
Продължение >>
Банан
Бананите са перфектен избор за първа храна на бебето. Те са изключително хранителен плод, доставят нужната енергия, регулират кръвната захар. Активно участват и в изграждането на костната система. Богати са на витамините от групата B, както и на магнезий. Редно е да знаем обаче, че консумацията на твърде много банани може да доведе до запек у бебето.
Магнезий – главният архитект на детската костна система? >>
Продължение >>
Авокадо
Авокадото е мек, вкусен и пълен с полезни мазнини плод. То е и сред най-предпочитаните и любими първи храни от малките лакомници. За да обогатите вкуса на авокадото, спокойно може да го комбинирате с други храни – плодове или зеленчуци. След като се появят първите зъбки на бебето, може да давате на мълчугана тънки резенчета авокадо за гризкане. Авокадото е богат източник на витамин К. В състава му фигурират още витамините В5, В6, В9, С и Е. Добър източник е на минералите мед и калий.
Продължение >>
Ябълка
Пюрирани ябълките са чудесна храна за малчовците, още повече, че са сочни и сладки. Ябълĸитe се отличават преди всичко c високото cи cъдъpжaниe нa тoлĸoвa цeнния пeĸтин и тaнини. Изключително полезни за кръвоносната система.
Първите плодове в живота на бебето >>
Продължение >>
Тиква
Наистина страхотен избор за първа храна на бебето ви. Тиквата е същински склад на витамини и други полезни хранителни вещества. Особено полезна е за укрепването на имунната система на мъника.
Продължение >>
Грах
Пюретата от грах също са добър избор при захранване на бебето. Грахът е богат на много ценни хранителни вещества. В неговия химичен състав влизат витамините С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1, както и минерали като желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. Важното при тях, обаче, е да бъдат колкото е възможно по-добре пасирани до гладка консистенция, за да не дразнят стомахчето. Все пак някои от педиатрите съветват да изчакаме малко с граха поради алергенните му свойства и да започнем въвеждането му постепеннно след друга храна. Не забравяйте, че бебетата се нуждаят поне от няколко дена, за да свикнат с новия вкус и текстура.
Задушен грах с моркови и рукола >>