Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита се запознават още преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят. Надежда му дава новината за предстоящето й гостуване при приятелка в Америка. Научил адреса, Симеон й изпраща покана за годишния бал на Академията, но заминаването й за Япония не позволява да се видят. Срещат се отново в Мадрид през лятото на следващата година.

Снимка: kingsimeon.bg

Решават да се оженят, но възниква религиозен проблем, тъй като Маргарита е католичка. Римската църква поставя изискване – некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици.

Снимка: kingsimeon.bg

Симеон не би могъл да приеме това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към виден адвокат, експерт по брачни въпроси, който намира прецедент през 1938 г. в Япония. Местният епископ поел отговорността за брака между католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.

Снимка: kingsimeon.bg

За да преодолее трудностите, Н.В. Симеон ІІ посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, когото наричат “Българския папа”. Светият отец, прекарал повече от десет години в България, е с топли чувства към царското семейство.

Снимка: kingsimeon.bg

През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства спомагат за благоприятното развитие на събитията.

Снимка: kingsimeon.bg

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

Снимка: kingsimeon.bg

На следващия ден красивата църква във Вевей е препълнена с народ. За щастливото събитие са поканени роднини, както и българи от четирите посоки на света. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария. “Много е сложно да разтрогнеш три брака – почти невъзможно”, шегува се по-късно царица Маргарита.

Снимка: kingsimeon.bg

Симеон и Маргарита има пет деца.

Снимка: kingsimeon.bg

Вчера най-малкото от тях – княгиня Калина, отпразнува 50-годишния си юбилей. Повече за нея вижте тук: