Едно раждане в наши дни е свързано с безброй въпроси, на които бъдещата майка трябва да си отговори и толкова решения, които трябва да вземе – секцио или естествено раждане? С или без упойка? Да присъства ли таткото или не?...

30-те най-добри държави за майчинство>>>

Едно време много от всички въпроси с раждането не са присъствали изобщо или отговорите им са били строго фиксирани.

Вижте как са раждали (и за щастие вече не раждат така) жените по света преди векове.

Пред публика

Преди повече от 500 години кралските бебета в Европа са се раждали в присъствието на всички представители на кралския двор. В някои случаи публиката достигала до 70 човека. Те служели за свидетели и присъствието им се налагало, за да удостовери, че по време на раждането не се е случила някаква измама т.е. бебето не е било заменено.

Планът за раждането на кралската особа>>>

В колониална Америка, преди ражданията да започнат да се случват в болници, било нормално родилките да си събират група за подкрепа. До 10 жени – майка, свекърва, съседи, приятелки – присъствали на ражданията на пуританките в Америка.

На стол

През II в. сл. Хр. гръцкият медик Соран описва ражданията по онова време. Тогава се смятало, че когато започне самото раждане и дойде време родилката да се напъва, тя трябва да седна изправена в стол с облегалки за ръце, които да стиска здраво, докато се напъва. Историкът Валри Френч уточнява, че столовете не били обикновени холни кресла, а били с дупка във формата на полумесец, през която се раждало бебето.

Няма нищо по-красиво от жена, която носи живот>>>

Върху куп листа

Коренните жители на Америка т.н. индианците, са се раждали върху купчина листа. Въпреки че родилките са раждали с акушерки, никой не е поемал бебето, когато то се появявало на бял свят. Майките раждали изправени или седнали и бебенцето се търкулвало върху купчина листа.

Изумителни снимки от първия миг на раждането>>>

Twilight Sleep

През 1914г. в САЩ влиза в употреба упойката twilight sleep, която е комбинация от морфин и скополамин – първият, за да не боли, а вторият – да изтрие всеки спомен от преживяването. Упойката първоначално била приета радушно, докато не излезли наяве отрицателните ефекти от нея – много родилки определяли стремежа да останат в съзнание като по-ужасен от болките при раждане, а медицински сестри обясняват как някои жени изпадали в транс с безсмислени брътвежи, докато ту заспивали, ту се будели.

Тайното оръжие на раждането без болка>>>