Не веднъж сме ви говорили за удивителните качества и многобройни приложения на кокосовото масло. Освен със здравословното си въздействие върху организма като храна, то се слави и с доказаните си козметични свойства, благодарение именно на антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.

Има обаче още по-добра новина, и тя е, че кокосовото масло е особено подходящо и за бебета. Запознайте се с неговите неподозирани ползи с благотворно въздействие върху малкото човече:

1. Масаж

Вместо да купувате от аптеката лосиони с химични съставки, доверете се на кокосовото масло и неговото абсолютно безопасно действие. След баня нежно обтривайте всяка част на бебешкото телце с кокосово масло.

2. За косата

Кокосовото масло може да изпълнява чудесна функция на фиксатор. То лесно ще укроти непокорната косичка на вашето бебе и дори ще помогне да оформите някоя и друга къдричка. Не на последно място коксовото масло ще дари с блясък и меката и нежна косичка на мъничето ви.

3. За премахване на млечната коричка

Много често, докато зарасне фонтанелата на бебето, върху кожата на главичката се появяват жълти люспички или т.нар. млечни корички. При някои бебета те са по-малко, при други – повече. Обикновено, ако тези корички са малко, не се налага отстраняването им. Ако са повече обаче няколко минути преди къпане педиатрите препоръчват периодично да се отстраняват с помощта на масажно олио или зехтин, които да подпомогнат по-лесното им размекване. Още по-лесно и благотворно от зехтина въздействие обаче оказва оказва кокосовото масло.

Снимка: istockphoto

4. Против подсичане

Благодарение на противовъзпалителните си свойства кокосовото масло оказва успокояващо и дори лечебно въздействие върху кандидозата (гъбична инфекция). В тази връзка кокосовото масло може да замести какъвто и да било бебешки мехлем от аптеката срещу подсичане.

5. Бебешко акне

Един от най-често срещаните проблеми при новородените и малките бебета е т.нар бебешко акне. Обикновено то не представлява заплаха за бебето и затова не изисква лечение. Характеризира се с повтарящи се периоди на поява, които траят до около 6 месеца след раждането му. Все пак, ако родителите се притесняват и не желаят досадните бели пъпки бузките, челото и брадичката на мъничето си, перфектното решение е кокосово масло.

6. Срещу кератоза пиларис

Кератоза пиларис, известно още като "гъша кожа”, е състояние на кожата, проявяващо се под формата на червени малки подутини около космените фоликули на горната част на ръцете, бедрата и бузите. Най-често се среща при малки деца и юноши, но не е чуждо и на възрастните. Достатъчно е да втриете памучно тампонче, напоено в малко кокосовомасло и да нанесете върху проблемните зони. При редовно третиране кожата бързо ще се изглади, а от т.нар. гъша кожа няма да има и следа.

7. Срещу въшки

Третирането на косата с кокосово масло – самостоятелно или в съчетание с ябълков оцет, гони надалеч въшките.

8. Олио за баня

Прибавете няколко капки кокосово масло към бебешкия лосион за баня и разтрийте с него нежно телцето на мъничето. Кокосовото масло оказва незабавно хидратиращо и омекотявщо въздействие.

9. Срещу екзема

Заради противовъзпалителните си качества кокосовото масло е и доказан природен лек срещу всякакъв вид екзема.

10. Облекчава сърбежа след ухапване от комар

Лятото предстои, а с него и честите атаки на досадните кръвосмучещи. В случай, че не успеете да предпазите мъничето си от жужащите миниатюрни кръвопийци, знайте, че кокосово масло ще окаже незабавно успокояващо сърбежа въздействие.

Снимка: istockphoto.com

11. При разранени зърна при кърмене

Вместо да купувате скъпи мехлеми от аптеката, доверете се на облекчаващото и противовъзпалително действие на какасовото масло. Нанесете от него върху разранените зони на гърдите си. То ще хидратира кожата и ще помогне за по-бързото възстановяване и потискане на чувството за болка в първите месеци на кърмене.