Със сигурност няма да ви изненадаме, ако кажем, че раждането е нещо, което жените са правели още от зората на човечеството. Но още по-сигурно е, че ще останете сюрпризирани от няколко интересни и любопитни факта, свързани с начина, по който жените са раждали в миналото.

Знаете ли например, че:

1.Жените са раждали върху тухли

В библейски времена родилките са били подкрепяни от други жени, за да стоят върху две тухли, поставяни под краката им. Камъните били известни като "родилни тухли" и са оказвали особена помощ на акушерката, предоставяйки й повече пространство по време на раждането на бебето.

2.Раждали върху столче

По време на прехода от номадски начин на живот към уседнал, акушерките използвали т.нар. "родилен стол”. Бременната жена се отпускала назад върху облегалката му, а отпред заставала акушерката. Обикновено зад родилката стояли още една жена или две жени, които вдъхвали кураж на родилката и асистирали на акушерката.

3. Пиели алкохол по време на раждане

Звучи доста налудничаво, но нека бъдем честни – в миналото консумацията на алкохол често пъти замествала съвременните обезболяващи лекарства и упойки. А раждането боли, тъй че няма какво повече да се чудим и умуваме. Факт – родилките смело посягали към упойващи средства, докато раждали.

4. Раждали публично

Известен исторически факт е, че рожбите на кралски семейства се появявали на бял свят пред не два или три чифта очи, а пред много повече. Раждането на малкия принц или крал било грандиозно събитие и същинско публично зрелище, което гарантирало успешното управление на бъдещия владетел.

5. Сключвали браг по време на раждането

В някои южноафрикански племена пък брачният ритуал се извършвал точно в момента, когато отрочето трябвало да се покаже за първи път пред родителите си.

6. Готвели сладкиш по време на родилните болки

Ейми Маккей описва една интересна древна традиция в книгата си" The Birth House” , според която щом започнели да се обаждат родилните болки, жените запретвали ръкави и се впускали в сътворяването на… сладкиш. Това бил известния сред англосаксонските народи "сладкиш на родилните мъки". Смятало се, че въртенето из кухнята и апетитното ухание на дъхавия кейк, действало успокояващо на бъдещата мама и облекчавало болката по време на раждане.

8. Пишели завещанието си преди да родят

Тъжно, но факт. Истина е, че рискът от смърт при родилките бил висок в миналото и реалната опасност да остави след себе си сирачета, карало родилките да пишат своите завещания. Много жени, чак до Викториянската епоха, подготвяли завещанията си още в момента, в който разбирали, че са бременни.

9. Вярвало се е, че родилните болки били знак от Бога

Знаете ли, че анестетични средства за първи път започнали да се прилагат при раждане едва в първото десетилетие на 20-ти век. Дори тогава библейската легенда за Ева и ябълката оказвала твърде силно влияние върху отношението на хората към болката по време на раждане. Интересен факт е, че дотогава, дори и сред лекарската гилдия, съществувало схващането, че болката по време на раждане е знак от Бога и че трябва да бъде изпитана.

10. Бебето се приземявало върху мека купчинка листа

В някои части на света в миналото жените не се нуждаели от чужда помощ по време на раждането. Достатъчно било да клекнат, щом започнели родилните болки. А отдолу постилали мека купчинка листа, върху която бебето буквално се приземявало.